Uzina de Reparații Atelierele Centrale, ca parte integrantă a Societății de Transport București SA (S.T.B), este nucleul pe care s-a constituit “Societatea Comunală a Tramvaielor Bucureşti” (STB), prima formă organizată de transport public din Bucureşti.
Înființată în 1910, Uzina de Reparaţii Atelierele Centrale (URAC), este locul unde vreme de mai bine de un secol se repară, recondiţionează, transformă, modernizează şi se fabrică vehicule pentru transportul public de suprafaţă.
În anul 1910 se achiziţionează o parte din cele 9,8 ha ale actualei suprafeţe a uzinei unde apoi s-a trecut la construcţia primelor două hale şi a unei linii de cale ferată care să lege URAC de reţeaua naţională de căi ferate. În 1912, acestea aveau să fie finalizate, astfel că peste numai doi ani începe construcţia a încă două hale şi a unui atelier pentru reparat echipament electric.
Anul 1930 este anul de infiintare al Atelierelor “Ştefan cel Mare”. Odată cu dezvoltarea reţelei de transport pe şine, în interiorul uzinei au debutat activităţi de modernizare a parcului aflat deja în exploatare, construcţie de vagoane-remorcă şi asamblare de vagoane motoare.
În anul 1947, Atelierele “Ştefan cel Mare” primesc denumirea de “Atelierele Centrale”.
De atunci, la URAC au fost construite sute de tramvaie V3A, de concepție proprie, care au fost modernizate, în timp, după proiecte proprii. Tot aici au fost contruite celebrele BUCUR LF.
În prezent, Uzina de Reparatii Atelierele Centrale are ca obiect de activitate modernizarea de tramvaie, executarea reparaţiilor planificate şi curente a agregatelor şi vehiculelor de transport în comun şi utilitare; confecţionarea şi repararea pieselor de schimb şi subansamblelor necesare reparaţiilor necesare activităţii Societatii de Transport Bucuresti , vopsirea vehiculelor reparate şi modernizate în cadrul uzinei şi a vehiculelor din parcul S.T.B., reparaţii capitale la utilajele proprii şi din dotarea entităţilor organizatorice ale Societatii de Transport Bucureşti.
