Expoziția STB SA, din cadrul Direcției Generale de Control și Servicii Sociale – Departamentul Social, include 2.500 de exponate care „vorbesc” despre istoria transportului public din București.Unele din exponate fac parte din patrimonial cultural național.
Alexandru Dimitrie Ghica, domnitor al Țării Românești, a modificat, în preajma anului 1840, legislația transportului public, care era restricționată dur în București la vremea respectivă.
Nicio persoană nu avea voie să meargă cu caleașca sau faetonul prin oraș, dacă nu avea drept de vot, adică dacă nu era bogat. Legile erau atât de aspre încât cel care era prins că a încălcat această normă de trafic era biciuit în piața publică.
Ca urmare a dezvoltării Bucureștiului, Ghica a fost obligat să dea legea prin care a introdus “trăsura de piață” pentru a înlesnit venirea la oraș a târgoveților care aduceau produse alimentare.
Mijloacele de transport cu mai mulți pasageri și-au făcut apariția în 1850 – o platformă pe care se puneau două bănci pentru 10 sau12 călători.
În 1872, „Primăria Comunei București” a aprobat introducerea tramvaiului cu cai și a fost înființată prima Societate a Tramvaielor din București (STB). Era vorba despre un tramvai cu etaj care circula pe Calea Victoriei, numită pe atunci Podul Mogoșoaiei.
Bucureștiul a fost al nouălea oraș din lume care a introdus tramvaiul în transportul public.
Expoziția STB SA deține un bilet de călătorie, unicat, de la 1872, respectiv prima seria de bilete de călătorie din București, pe când circula tramvaiul cu etaj. Acest bilet face parte din patrimoniul cultural național.
În 1881 a apărut cea de-a doua societate a tramvaielor bucureștene, cu capital străin, care a funcționat în paralel cu prima.
În 1909 cele două societăți au fuzionat și s-au emis primele acțiuni ale STB.
Expoziția STB SA deține un registru al Adunărilor Generale STB începând cu 1909, până în 1947, când societatea a fost naționalizată. Și acest registru face parte din patrimoniul cultural național.
Demn de menționat este faptul că în 1916, în timpul Primului Război Mondial, majoritatea acționarilor STB și-a trimis acțiunile, cele emise în 1909, în Rusia, odată cu Tezaurul BNR – pentru a fi ferite de invazia germană. Consecințele sunt cunoscute. Sovieticii au confiscat acele bunuri.
Istoria STB a mers însă mai departe, odată cu istoria țării…