Din cei 120 de vatmani câți are Timișoara, 90 sunt femei. Printre ele, și Elena Durău, în vârstă de 48 de ani. Pentru ea această meserie, cu bune și cu rele, a rămas un hobby chiar și după 22 de ani de activitate.
Elena Durău are origini oltenești și a venit în Timișoara în vizită la sora ei, în anul 2000. A încântat-o orașul și… tramvaiele. „Dacă vii aici, aici rămâi, nu mai pleci”. Și așa a fost, a rămas și a devenit, în anul 2002, conducător de tramvaie, o meserie care pentru ea este o mare satisfacție: „Mă relaxează pur și simplu. Pentru mine este o plăcere să fii vatman”.
Viața nu a fost tocmai blândă cu ea, a avut probleme de sănătate, pe care le-am învins, probleme în familie, pe care le-a învins…
Au rămas cele bune: „ Cel mai frumos lucru pe care l-am făcut e copilul meu. Fetița mea are 20 de ani și este crescută cu salariul de la STT (Societatea de Transport Timișoara – n.n.). Acum este studentă la Marketing. Am făcut o casă… Sunt mândră de tot ceea ce am realizat”.
Faptul că 75% dintre vatmanii timișoreni sunt femei are mai multe explicații. În cazul Elenei este clar: îi place să conducă tramvaiul.
Există voci care spun că bărbații au plecat de la tramvaie pentru a deveni șoferi de autobuz, pentru că se plătește mai bine, fiind o muncă mai grea… Cine știe?
Una peste alta, în contextul în care STT împlinește anul acesta 156 de ani de existență – în 1868 a fost înregistrată „Societatea de tramvai cu cale ferata din Timișoara” -, Elena Durău urează: „Sănătate – și mie, și călătorilor și transportului public… și tuturor!”