Un nou studiu ştiinţific aduce veşti despre testele rapide, cum este AbC-19, gândit să arate dacă o persoană a fost infectată cu virusul COVID-19.
Kitul utilizat de personalul medical din Marea Britanie şi UE presupune prelevarea din deget sau din venă a unei cantităţi mici de sânge, în scopul depistării anticorpilor, mai precis a unor proteine specifice apărute ca răspuns la infecţie. Deşi este rapid – rezultatele apar în mai puţin de 20 de minute –, nu produce un disconfort semnificativ şi nu este necesar un echipament specializat de laborator, testul nu este atât de precis, avertizează experţii.
Testele rapide AbC-19 au fost dezvoltate pentru ca lucrătorii din sistemul medical englez şi european să afle în scurt timp masa de oameni din comunităţi care deţine anticorpi SARS-CoV-2. În acest sens, Guvernul Britanic a comandat un milion de kituri de testare, reprezentând 75 milioane de lire sterline, aproximativ 100 de milioane de dolari, notează sciencealert.com. Comanda a fost iniţiată în urma rezultatelor pozitive înregistrate de studiul finanţat de Consorţiul Britanic pentru Teste Rapide, o entitate care reprezintă companiile comerciale, inclusiv Abingdon Health şi Omega Diagnostics, care au creat AbC-19.
Studiul la care se face referire, condus de cercetătorii de la Universitatea Ulster, din Irlanda de Nord, este dat publicităţii, însă nu a primit încă evaluarea finală. Testul se bazează pe identificarea corectă a unui rezultat negativ, fără riscul să afişeze unul fals negativ. În ceea ce priveşte rezultatul fals pozitiv, testul nu poate determina cu precizie dacă persoana în cauză este pozitivă sau fals pozitivă.
Cercetarea Ulster a scos la iveală o sensibilitate a testului de 97,7%, ceea ce înseamnă abilitatea de a detecta corect un rezultat pozitiv.
Un studiu independent de cel efectuat de experţii irlandezi, care a avut ca temă testul rapid AbC-19, sugerează concluzii diferite şi îi determină pe oamenii de ştiinţă să atragă atenţia asupra scenariului privind rata de infectare.