Sindicatul Transportatorilor din București lansează emisiunea STUDIO STB. În acest prim episod sunt dezbătute două teme: conflictul de muncă spontan din 2022 și părerea angajaților STB SA despre Contractul Colectiv 2023 – 2024.
După 25 de ani de muncă în meseria de șofer de autobuz, Nelu Răileanu s-a trezit concediat, după ce participase la conflictul spontan de muncă din ianuarie 2022, unde a cerut, alături de ceilalți colegi, condiții mai bune de muncă.
A considerat că a fost dat afară pe nedrept și a chemat în instanță STB SA. A pierdut la Fond, dar nu s-a lăsat și a continuat procesul în Apel, unde a câștigat.
Acum, când își amintește, i se umezesc ochii. „Un om concediat pe nedrept simte o frustrare!… Mare!…” A fost lovit, la vremea respectivă, în punctul cel mai sensibil al sufletului omenesc: demnitatea.
Nu întâmplător, Declarația Universală a Drepturilor Omului spune, la Articolul 1: „Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi”.
Iar Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene stipulează, tot la Articolul 1: „Demnitatea umană este inviolabilă”.
Poate că ar trebui să medităm mai mult la acest aspect, pentru că mult prea des în România relațiile interumane, în special cele dintre șef și subaltern, sunt de tip feudal.
Povestea lui Nelu Răileanu, dar nu numai, o puteți urmări în prima ediție a emisiunii STUDIO STB.