Este mișcarea sindicală un pol al democrației? „Este, pentru că echilibrează inechitățile din societate. Ne putem asocia, ne putem apăra drepturile – acestea fiind elemente ale democrației”, spune Marian Gheorghe, lider de nucleu sindical STB la Autobasa Ferentari.
Dar de unde provin inechitățile sociale și cum se pot soluționa?…
Anul 2025 se anunță unul foarte greu în toată lumea, în special din cauza inflației. Ce este acestă inflație?
„În condițiile unei economii dominate de monopoluri, inflația nu mai este un fenomen tranzient, determinat de circumstanțe deosebite, ci o trăsătură caracteristică sistemului.
Inflația este un pericol economic prezent și clar al timpurilor noastre și cu potențial distructiv asupra valorilor vieții democratice.
Corectarea distorsiunilor inflaționiste, cauzată de exercitarea puterii monopolurilor, nu poate fi realizată decât prin controlul prețurilor și salariilor.
Unor vânzători puternici li se opun cumpărători puternici. Atât pe piața bunurilor materiale cât și pe cea a forței de muncă – în persoana SINDICATELOR muncitorești. În aceasta constă esența „forței compensatoare”. Acolo unde nu există, trebuie facilitată și sprijinită constituirea ei. Susținera puterii compensatoare devine în epoca modernă o funcție internă majoră”, arată economistul John Kenneth Galbraith în volumul „Știința economică și interesul public” – o carte celebră… și incomodă.
În plus, să nu uităm că DECLARAȚIA UNIVERSALĂ A DREPTURILOR OMULUI spune la Art. 23 (4):
„Orice persoană are dreptul de a întemeia sindicate şi de a se afilia la sindicate pentru apărarea intereselor sale”.
Da, mișcare sindicală este un pol al democrației, este vitală pentru societatea actuală, iar locul de pornire al mișcării sindicale este „nucleul de bază”.
Urmăriți în emisiune STUDIO STB un interviu cu Marian Gheorghe, conducător de autobuz în STB SA și lider al unui nucleu de bază din Sindicatul Transportatorilor din București.