În urma celui mai recent studiu realizat de experții de la Moneybarn, Bucureștiul a ieșit pe locul 2 în topul celor mai aglomerate orașe din Europa. Participanții la trafic din Capitala României pierd 106 ore în fiecare an din cauza condițiilor de trafic aglomerat. Capitala irlandeză Dublin s-a clasat pe primul loc, fiind cel mai aglomerat oraș de pe continent.
Desigur, rezolvarea vine din partea transportului public, atât cel de suprafață, cât și cel subteran. Mai nou, se vine și cu soluții de transport urban… aerian. Este vorba despre monorail, trenul suspendat care circulă pe o singură șină.
„Liniile suspendate ar putea pleca din centru către periferiile orașului. Este transport electric, nu deranjează restul traficului și este mai ieftin de construit decât metroul. A dat rezultate bune în toate metropolele unde a fost implementat și cred că este următorul pas pe care Capitala României trebuie să îl facă în materie de transport public”, este de părere inginer dr. Ioan Sebeșan, profesor de material rulant la Facultatea de Transporturi din Politehnica bucureșteană.
Menționăm că Centrul de Excelenţă în Urbanism „Ion Mincu” a propus deja autorităţilor proiectul unei eurogări moderne ca nod de transport multi-modal (în spațiile Gării de Nord) cu trafic feroviar internațional, național și regional (inclusiv monorail) și cu un tren de mare viteză, dar şi un mall şi clădiri de birouri.
Mai multe informații despre transportul public autohton și internațional aflați de la profesorul Ioan Sebeșan în emisiunea STUDIO STB.