În fiecare zi, la Depoul Colentina se întorc din traseu 40 de tramvaie. Imediat ce ajung, ele intră în CIZ, adică Control Întreținere Zilnică, pentru sigurața călătorilor. Este verificată funcționalitatea a peste 30 de piese, de la un capăt la altul al vagonului. Prima piesă verificată este ”coșul de salvare” pentru pietonii ”sinucigași”. Dacă urmăriți clipul de mai jos, veți înțelege ce înseamnă pieton ”sinucigaș”.
După cum se vede, unele persoane trec strada, inclusiv liniile de tramvai, pe roșu, nici nu se uită pe unde merg, ca niște somnambuli. Și, în mod straniu, nu întotdeuna au telefonul mobil la ureche… Adică, nu se poate da vina mereu pe acest obiect.
Acestor pietoni pur și simplu nu le pasă pe unde merg, ca și când vehiculele, inclusiv tramvaiele, ar trebui să îi vadă și să îi ocolească. Este un soi de aroganță care nu are explicație rațională. Sau un fel de tentativă de suicid venită dintr-un abis al psihicului, probabil o frustrare socială care nu a fost încă definită, nu a fost cercetată și scoasă la lumină de speciliști…
În fine, CIZ începe în partea din față a tramvaiului, locul de sub vatman, acolo unde se află ”coșul de salvare”.
Acest ansamblu este format dintr-o bară metalică ce se ridică dacă întâlnește un corp dur între șine și declanșează un grilaj metalic ce coboară brusc la nivelul șinei și preia acel obiect dur, astfel încât el să nu ajungă sub roți. Astfel, o persoană care cade, sau se aruncă în fața tramvaiului, este salvată în modul acesta de la moarte.
După coșul de salvare urmează verificarea celorlalte elemente, peste 30, în special a frânelor, pentru siguranța în trafic.
Acest lucru se întâmplă zilnic, iar STB SA are în trafic, zilnic, peste 280 de tramvaie din toate depourile…
Mesajul pentru pietoni: aveți grijă cum treceți strada, nu vă puneți viața în primejdie!