Primul teritoriu al Româniai care a ieşit din oceanul primordial, cu 1,9 miliarde de ani în urmă, a fost Moldova de nord. Mai precis zona Iaşi- Botoşani. Tot în Moldova au fost găsite primele forme de viaţă apărute pe teritoriul României, cu 700 de milioane de ani în urmă. Primele bucăţi de ”pământ românesc” sunt expuse la Muzeul de Geologie…
Chiar dacă se numeşte ”de geologie”, muzeul deţine exponate care se referă la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zăcămintelor de substanțe minerale utile, tectonică globală, până la evoluția vieții pe Pământ, apariția omului și interacțiunea sa cu Terra.

Cele mai importante din punct de vedere ştiinţific sunt primele roci ale actualei Românii care au apărut din marea primordială, adică Marea Thetis, cu 1,9 miliarde de ani în urmă.
Este vorba despre nordul Moldovei, mai precis ”Platforma Moldovenească”, zona Iaşi-Botoşani. Acesta a fost primul pământ românesc apărut la lumina zilei şi tot aici a fost găsită, în localitatea Bătrâneşti, prima formă de viaţă apărută pe teritoriul ţării noastre, cu 600 de milioane de ani în urmă. Dacă tot se numeşte ”Bătrâneşti”…
Aşa arată interiorul unui meteorit

În Muzeul de Geologie putem vedea cum arată interiorul unui meteorit, precum şi reproducerea meteoritului care a căzut la Cluj. De asemenea, Muzeul deţine şi un meteorit secţionat, unde se poate vedea că acest corp ceresc este format din metal.

Floarea de calcit a fot jefuită din Peştera Fagului

Calcitul este o formaţiune care a fost găsită în Peştera Fagului din Bihor. În timp, oamenii au furat aceste formaţiuni din peşteră, iar acum ele se mai găsesc exclusiv în Muzeul de Geologie.