Astăzi se împlinesc 143 de ani de când trupele țariste au trecut frontiera României, îndreptându-se spre frontul din Balcani. Începea războiul ruso-turc la care a participat și România. Istorigrafia noastră a înregistrat această conflagrație drept Războiul de Independență. Podul peste care trupele rusești au trecut Prutul în drumul spre Balcani fusese contruit de Gustave Eiffel, celebrul ingienr carea ridicat construcția metalică din Paris care îi poartă numele: Turnul Eiffel.
La 6/18 mai 1872 a fost încheiată la București convenția româno-rusă privind joncțiunea liniilor ferate ruse cu cele române, Iași-Chișinău și a apărut astfel necesitatea de a construi un pod rezistent peste Prut.
Podul feroviar de peste Prut de la Ungheni a fost construit în perioada 1876-1877, după proiectul arhitectului francez Gustave Eiffel, creatorul Turnului Eiffel din Paris. Podul a fost deschis pe 9/21 aprilie 1877, cu doar trei zile înainte ca Rusia să declare război contra Turciei.
Mulțumit de calitatea podului, Scarlat Pastia apelează tot la Gustave Eiffel pentru a construi în 1882 și Grand Hotel Traian din Iași.
Podul a intrat în istorie sub numele de ”Podul de Flori”: la 6 mai 1990, zeci de mii de români de pe cele două maluri ale Prutului s-au reîntâlnit și s-au îmbrățișat, după o jumătate de secol de înstrăinare.