Sar dintr-un autobuz în altul timp de patru ore. Se mișcă cu o viteză uluitoare. Strâng gunoiul – de la portofele, la PET-uri, hârtii și gumă de mestecat – apoi dau cu mopul și șterg cu cârpele. De ce se grăbesc așa tare? Două femei spală 70 de autobuze zilnic! Iar vehiculele trebuie să treacă și prin dezinfectare, coadă, cel puțin odată pe zi.
România a intrat în stare de urgență din cauza Coronavirusului.
Peste toate, cuvântul de ordine în aceste zile este ”CURĂȚENIE”. Este cea mai bună metodă de a ne feri de ”virusul ucigaș”.
Desigur, marile magazine s-au umplut încă de sâmbătă cu oameni cu măști medicale pe figură, buluciți să-și facă provizii, pe motiv că, iată, vine ”starea de urgență” peste noi și… ce o să mâncăm?
Degeaba au spus reprezentanții hypermarketurilor că este marfă pentru toată lumea, că nu va fi nicio problemă cu aprovizionarea, nu! Bucureștenii au dat ”asaltul” la produse!
Am pus ghilimele la asalt pentru că în realitate oamenii mergeau alene printre rafturi, căzuți peste coșurile cu rotile, uitându-se cu uluire la produsele multicolore, ca și cum atunci le vedeau pentru prima oară.
În fapt, nu se grăbeau nicăieri. Socializau, se simțeau bine într-un spațiu oarecum public…
În fine, după ce au stat la cozile imense, mulți dintre ei s-au întors acasă cu mijloacele de transport în comun. Aici este paradoxul: deși suntem în stare de urgență din cauza Coronavirusului, deși cuvântul de ordine este CURĂȚENIE, unii călători din mijloacele STB SA, cu măști medicale pe figură, nu s-au putu abține: au aruncat gunoaie în vehicule.
”Hârtii, PET-uri, gumă de mestecat, fel de fel de mizerii”, explică Doinița (51 de ani), spălător de autobuze în Autobaza Titan.
Femeia are 11 ani de experianță în acest domeniu și a văzut multe. Au fost cazuri în care cineva a mânjit cu materii fecale toate scaunele unui autobuz. Din răutate, pur și simplu.
Nu toți călătorii aruncă mizerii, doar unii, există o tipologie minoritară a călătorului-gunoier.
După ce ies din traseu, autobuzele vin în valuri la autobază.
Aici, alimentează, apoi intră la curățenie interioară, apoi la ”perii”, la curățenie exterioară.
Cele două spălătorese de la schimbul unu au de curățat, în medie, 70 de autobuze pe zi. Pentru a face față este nevoie de viteză și îndemânare. Altfel, șirul de vehicule venite din traseu ar putea bloca intrarea în Autobază.
”Mesajul meu pentru călători este să ne respecte munca”, spune Doinița.
Apoi notează vehiculele curățate în caietul de ordine.
Tocmai găsise un portofel sub un scaun de autobuz. Conține un documet de identitate și câteva monede. Portofelul va ajunge la poarta instituției și de acolo fi anunțată Poliția.
Personalul din unitate manevrează cu foarte mare precauție asemenea obiecte. Cine știe ce boli poate avea pe el? Mai ales acum, când suntem în zodia Coronavirusului…