Adaptabilitate. Acesta este secretul reușitei, conform experienței de viață a unui șofer de autobuz din Brăila. A lucrat pe tot felul de vehicule, inclusiv pe camioane militare NATO, în Irak. Până acum a transportat de toate, apă în deșert, petrol, echipamente militare în război, călători în Brăila. „Contează mult să fii calm…”
Radu Lungu este șofer de autobuz la societatea BRAICAR SA Brăila de șapte ani, iar acum, la 64 de ani, se pregătește de pensionare.
A lucrat pe tot felul de vehicule, dar cea mai frumoasă experiență a fost cea din Irak, pe camioane militare NATO.
„Toată lumea spunea că sunt nebun să merg acolo”, își amintește șoferul. Desigur, o zonă de conflict este întotdeauna periculoasă.
Dar, când totul este bine organizat, totul funcționează după o disciplină strictă, condițiile de muncă sunt excelente, iar în 4 ani câștigi mai mult în Irak decât într-o viață de muncă în Brăila, parcă nu mai este așa de periculos…
Asta în condițiile în caare orașul lui Panait Istrati a devenit, dintr-un port dunărean înfloritor, o localitate oarecare, ștearsă, sărăcăcioasă, pe malul fluviului.
Dar Radu Lungu nu se plânge, are familie, are nepoți („mărișori!”) și are puterea de a trece cu răbdare peste toate greutățile. „Mi-a fost greu la început să transport călători, dar m-am obișnuit. Dacă îți vezi de treabă și îți pui capul la contribuție, este imposibil să nu îți iasă”, este de părere șoferul.
Secretul șoferiei constă în conduita la volan, o spune răspicat Radu Lungu.
„Am mai lucrat și prin alte țări și vă spun: acolo e o stimă și un respect la condus deosebite! Ceea ce la noi nu există! Nu că nu ar fi în Brăila, nu există nicăieri în țara asta! Să aibă un respect față de condus, o conduită ca lumea… Nuuu!… Ai greșit tu, te-a terminat! A greșit el, trebuie să-ți vezi de treabă, că altfel…”
Dar trece și peste această amărăciune, tot cu răbdare. Mai are câteva luni până la pensie. Are familie, are nepoți.
„Mergem înainte…”