Adunarea Generală a Sindicatului Transportatorilor din București (STB) a hotărât luni, 10 iulie 2023, mandatarea Biroul Executiv al Sindicatului pentru a stabili strategia negocierii unui nou Contract Colectiv de Muncă (CCM), pe anul 2024.
Toate datele privind evoluția evenimentelor pe parcursul negocierilor colective vor fi aduse la cunoștința fiecărei Filiale STB.
Înainte de semnarea noului Contract Colectiv de Muncă al Societății de Transport București STB SA, rezultatul va fi prezentat și validat în cadrul unei Adunări Generale a Sindicatului, care va lua o decizie de semnare sau nu a CCM.
În situația în care Adunarea Generală a Sindicatului Transportatorilor din București (STB) decide nesemnarea Contractului Colectiv de Muncă, se vor demara procedurile de declanșare a conflictului colectiv de muncă, cu respectarea tuturor pașilor legali prevăzuți de Legea 367/2022 a dialogului social (conciliere, mediere, arbitraj, grevă de avertisment, greva propriu-zisă).
Ținând cont de importanța majoră a negocierii Contractului Colectiv de Muncă STB SA, Biroul Executiv a nominalizat componența COMISIEI DE NEGOCIERE din partea STB, validată de Adunarea Generală. Biroul Executiv urmează să decidă în funcție de context, dacă vor fi și persoane care vor participa la negocierile colective cu statut de observator.
Având în vedere propunerile de modificare a Contractului Colectiv de Muncă aprobate, obiectivele Comisiei de Negociere mandatată de Adunarea Generală STB sunt:
- Modificarea ANEXEI 1 – Coeficienți minimi de ierarhizare;
- Modificarea ANEXEI 1A – Grila de salarizare cu valabilitate de la 01.01.2023;
- Modificarea limitelor de salarizare din ANEXA 2 – CCM STB SA, conform propunerilor STB;
- Asigurarea unui fond de promovare pentru echilibrarea tuturor categoriilor de salariați de 0,3% din cheltuiala cu salarii de bază, prevăzut în BVC 2023, ANEXA 2 – Rd.88 (536.869.000 lei);
- Indexare cu 10% a tuturor salariilor începând cu anul 2024.
Punerea în aplicare a promovărilor și a indexării se poate face și etapizat.