Biroul Executiv al Sindicatul Transportatorilor din București a dezbătut luni câteva probleme în derulare în Societatea de Transport București STB SA, probleme care afectează, sau pot afecta angajații societății.
Unul din punctele sensibile îl reprezintă aplicarea Ordonanței 156/2024 în STB SA în privința creșterii salariului minim la 4.050 de lei. Dacă în cazul celor 130 de angajați care au salariile sub nivelul minim pe economie veniturile vor fi mărite, în cazul creșterii pentru toată grila de salarizare, așa cum cere Contractul Colectiv de Muncă (CCM), lucrurile nu sunt clarificate. Urmează ca executivul STB SA și conducerea sindicatului să se întâlnească pe 19 februarie pentru a tranșa această problemă.
În cazul în care va fi încălcată prevederea CCM de indexare a salariilor, Sindicatul reprezentativ va fi nevoit să cheme în instanță STB SA.
Tot pe 19 februarie se vor cere lămuriri despre intenția conducerii STB SA de a „dimensiona” corect numărul de conducători de vehicule pentru buna funcționare a societății, chestiune ce apare într-o adresă trimisă către Consiliul de Administrație al STB SA.
De asemenea, se vor cere lămuriri despre plata sporurilor și despre locurile de muncă care se pretează pentru tichetul social.
În ceea ce privește blocarea conturilor STB SA de către ANAF și posibila intrare în insolvență, s-a atras atenția că plata salariilor nu va fi afectată dacă sumele din compensație ce vor fi dirijate către STB SA vor specifica concret că este vorba despre plata salariile. Dacă nu, atunci există riscul ca oamenii să rămână fără plata activităților prestate în STB SA.
În altă ordine de idei, s-a pus problema dosarelor de așa-zis prejudiciu, pe care STB SA le-a repus pe rol împotriva Sindicatului Transportatorilor și împotriva a 1.338 de angajați. Sindicatul va face o expertiză pentru a vedea în ce temei cere STB SA un prejudiciu de peste 18 milioane de lei în urma întreruperii spontane a activității din ianuarie 2022.
Totodată, Sindicatul reprezentativ va face o sesizare privind persoanele responsabile de prejudiciul creat în STB SA din cauza concedierilor nelegale dispuse în 2022, pe care societatea le-a pierdut și a fost obligată să-i reîncadreze pe salariați. Cine va plăti banii?



