Noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) al Societăţii de Transport Bucureşti (STB SA) a fost semnat după opt luni de relaţii foarte tensionate între Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti (STB) şi conducerea Societăţii. Cu o lună în urmă, toate datele negocierilor conduceau către ideea de conflict colectiv de muncă (grevă generală) din cauza refuzului categoric al directorului general de a accepta propunerile sindicaliştilor privind mărirea salariilor. Totuşi, în mod parcă miraculos, conflictul de muncă a fost evitat, pe muchie de cuţit, ca să spunem aşa, iar cererile Sindicatului au fost acceptate.
Până în luna august, poziţia directorului general de a refuza creşterile salariale propuse de sindicalişti era fermă. În asemenea condiţii, legea spune că rezolvarea se face prin declanşarea conflictului colectiv de muncă, desigur, respectâd anumiţi paşi.
„Directorul general s-a plasat pe o poziție de forță încă de la început. N-am exagerat când am spus că au fost momente când noi am fost amenințați, mă refer la cei din comisia de negociere din partea sindicatului, am fost șantajați, au fost atacuri la persoană, s-a sugerat că e bine să acceptăm condițiile impuse. Ce mă bucură este faptul că toți colegii din comisia de negociere au înțeles că nu trebuie să se lase intimidați, că nu trebuie să facă acest joc al directorului general, care şi-a dorit încă un conflict de muncă, după cel din ianuarie. Datele concrete conduc spre această idee”, spune Vasile Petrariu, preşedintele STB.
Sindicatul a cerut un pachet salarial care cuprindea trei componente: majorarea tichetelor de masă, acordarea unui fond de promovare pentru a echilibra categoriile sociale din cadrul STB SA și indexarea cu 10% a salariilor. Acest pachet înseamnă, în total, compensarea inflației de 15%.
Când totul părea să conducă spre greva generală iminentă, din cauza blocării totale a negocierilor, s-a întâmplat ceva neaşteptat.
„Am avut o discuție cu domnul viceprimar general Stelian Bujduveanu prin care am clarificat care este obiectivul nostru, ce ne dorim noi, și cum s-a poziționat directorul general. Viceprimarul general i-a convocat pe toți cei implicați și a mediat, practic, o discuție cu DG, președintele AGA și președintele CA. La această discuție noi am reluat o parte din probleme, ne-am centrat pe soluțiile care deblocau situația și care evitau conflictul colectiv, și așa am ajuns la această soluţie. Chiar dacă nu mulțumește pe toată lumea, chiar dacă îi nemulțumește pe cei care nu au făcut nimic niciodată – și nici nu aveau cum să facă, decât să comenteze -, eu spun că nu e un lucru rău și nu e un lucru puțin că am evitat conflictul colectiv de muncă și, de ce nu, am reușit să ajungem la ceea ce ne-am propus, să compensăm o parte din rata inflației. Eu spun că este un rezultat bun și un rezultat nesperat”, explică Vasile Petrariu, preşedintele STB.
Concret, creşterea veniturilor pentru angajaţii STB SA va fi de 15%. Astfel, din septembrie 2022 va creşte valoare bonurilor de masă, iar din februarie 2023 se va face indexarea cu 10% a salariilor. Promisiune este ca în bugetul din 2023 să fie prins şi fondul de promovare.