Aproape un milion de locuri de muncă în producţie s-au pierdut în ultimii patru ani din cauza dezindustrializării în UE, arată noile cercetări sindicale. Pe locul doi la acest capitol se află România.
O analiză a datelor Eurostat realizată de Institutul Sindical European (European Trade Union Institute – ETUI) a constatat că numărul persoanelor angajate în producţie a scăzut cu 853.000 din trimestrul al treilea al anului 2019.
Cel mai mare număr de pierderi de locuri de muncă a fost în Polonia (-278.000), România (-144.000) și Germania (-129.000). Pierderile din Croaţia şi Slovenia au reprezentat 14% din întreaga forţă de muncă productivă, plasându-le înaintea Bulgariei (13%) şi Republicii Cehe (11%) în ceea ce priveşte pierderile procentuale.
Reducerile, cauzate în principal de lipsa sprijinului adaptat pentru industria UE, au urmat un deceniu de stabilitate relativă pentru ocuparea forței de muncă industrială.
A avea o industrie puternică și durabilă este un interes comun al lucrătorilor
„O politică industrială de succes recunoaşte importanţa tuturor sectoarelor, publice şi private, pentru succesul Europei şi trebuie finanţată în mod corespunzător, eficientă şi concentrată pentru a avea impact pe termen lung. Planul pe care îl înaintăm și este construit pe cele trei componente.
În primul rând, avem nevoie de un instrument de investiții care să se potrivească cu dimensiunea provocării cu care se confruntă Europa. În al doilea rând, aducerea unor condiționalități sociale puternice ar asigura că fiecare cent din banii publici este orientat spre protejarea și crearea de locuri de muncă de calitate. În al treilea rând, UE are nevoie de capacitatea de a anticipa și gestiona schimbarea printr-o directivă pentru tranziția justă.
A avea o industrie puternică și durabilă este un interes comun al lucrătorilor, angajatorilor și guvernelor. Ne vom ridica soluțiile la Summitul Social Tripartit al UE”, a declarat secretarul general al ETUC (Confederația Europeană a Sindicatelor), Esther Lynch.