Sfârșitul anului 2022 și debutul anului 2023 reprezintă, pentru cele mai importante primării ale României, prilejul numai bun să demonstreze cetățenilor ale căror destine le administrează că nu e criza chiar atât de rea. Chiar dacă prețurile la energie au explodat, iar facturile pentru întreținere și hrană devin din ce în ce mai apăsătoare. (jurnalul.ro)
Societatea de Transport București a cumpărat, pentru următorii cinci ani, servicii de pază la depourile și autobazele din dotare, în valoare de 14,4 milioane de euro. La Cluj-Napoca, primăria a contractat, pentru următorii doi ani, servicii de demolare a construcțiilor nelegale sau a panourilor publicitare amplasate pe proprietăți private, pentru care plătește 1,23 de milioane de euro). Edilul Iașiului, Mihai Chirica, anunță cumpărarea unei drone de 64.000 de euro, capabilă să zboare la 5.000 de metri înălțime. Iar la Brașov, primăria condusă de Allen Coliban a cumpărat mingi de fotbal, volei, baschet, tenis, rachete, corzi elastice, gantere și tricouri de peste 632.000 de lei. Primăria Municipiului Constanța dotează zonele de picnic din parcuri cu mese, bănci, coșuri de gunoi și grătare din beton armat, pentru care plătește aproape 110.000 de euro.
Cea mai nouă și, totodată, cea mai costisitoare achiziție a fost făcută la Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, respectiv a fost operată de către Societatea de Transport București – STB SA. Aici, au fost contractate, chiar în primele zile ale anului 2023, servicii de pază și protecție a obiectivelor, bunurilor și valorilor aflate în administrarea unităților STB SA, pentru care autoritatea publică a organizat o licitație deschisă, prin publicarea unui anunț de participare încă din data de 7 octombrie 2020. Este vorba despre un contract care va avea o valabilitate de 60 de luni (cinci ani), pentru care STB SA a pus la bătaie, din fonduri bugetare, o sumă de 89.185.701 de lei cu TVA inclusă, adică aproape 17 milioane de euro.
Criteriul de atribuire a contractului a fost împărțit în trei componente, dintre care un accent de 70 la sută s-a pus pe prețul ofertei, alte 10 procente au cântărit numărul echipajelor mobile de intervenție și 20 la sută termenul de prestare a serviciului de pază într-un timp cât mai scurt. La licitația deschisă organizată, s-au prezentat două oferte neconforme, o ofertă admisibilă, iar o altă ofertă a fost retrasă. Iar, la data de 6 ianuarie 2023, STB a încheiat cu SC Romanian Security Systems SRL contractul, în valoare finală de 70.714.274,4 lei cu TVA inclusă (14.431.484,6 euro). Ceea ce înseamnă că, pentru fiecare an de prestare a acestor servicii de pază, STB va plăti câte 2.884.296,9 euro.
Firma de pază nu va administra sistemul de monitorizare de la stațiile ITP și de alimentare cu carburant ale STB
Conform caietului de sarcini care a stat la baza contractării acestor servicii, firma de pază selectată trebuie să asigure paza obiectivelor, bunurilor și valorilor STB SA, să asigure protecția obiectivelor prin monitorizarea acestora și prin intervenția la evenimente cu echipaje specializate, în maximum 15 minute, să dețină cel puțin zece echipaje mobile de intervenție pe raza Capitalei și să preia, în regim de comodat, sistemele de supraveghere și de alarmare existente în unitățile Societății de Transport București SA.
Excepție de la această regulă vor face, însă, sistemele instalate în cadrul stațiilor ITP și în stațiile de alimentare cu carburant, potrivit documentului citat.
Locațiile în care se va presta acest serviciu de pază, contractat în 6 ianuarie, sunt Direcția Generală, Departamentul Logistic, Cantina STB, Baza SDC, Baza Dristor, fostul Atelier Tei, Asociația Sportivă din strada Trapezului, Serviciul Comercial, Serviciul de Formare Profesională, Autobaza Floreasca, Autobaza Obregia, Autobaza Ferentari, Autobaza Nordului, Autobaza Alexandria, Autobaza Titan, Autobaza Militari, Autobaza Giurgiului, Depoul Alexandria, Depoul Giurgiu, Depoul Titan, Depoul Berceni, Autobaza Obregia 2, Depoul Bujoreni, Depoul Victoria, Depoul Colentina, Depoul Militari, Depoul Vatra Luminoasă, Depoul Bucureștii Noi, Depoul Dudești, Direcția URAC, Secția Luică, Secția Poligon Auto Titan, Secția Depozit Materiale Titan, Baza 3 Alexandria și Atelierul Titan.
Abonată la contractele altor 11 instituții publice
SC Romanian Security Systems SRL, compania căreia Societatea de Transport București i-a atribuit acest contract de pază și protecție, pentru următorii cinci ani, este deținută, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de către Theodora Liliana Alistar.
Firma în cauză apare în baza de date a SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) cu mai multe contracte pe bani publici, încheiate începând cu anul 2008. Printre entitățile care au apelat, în această perioadă, la serviciile SC Romanian Security Systems SRL se numără Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, CFR Călători SA, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Compania Națională Loteria Română, Regia Națională a Pădurilor „Romsilva”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2, Compania Națională Poșta Română, Consiliul Local Adjud, Complexul Energetic Oltenia, Transgaz SA Mediaș și ROMATSA.