”Te grăbești, îl vezi,/ Alergi, îl prinzi, te urci și validezi;/ …Scoți telefonul și tastezi,/ Te-afunzi în gânduri și visezi./ Ajungi la destinație. Cobori. Te-ndepărtezi,…/ Fără măcar să sesizezi/ Că în cabină e un OM. Îl vezi?” Este un text scris (pentru călători) de Adrian Obrijanu – poet, dramaturg și… vatman.
Adrian Obrijanu are 45 de ani și a început să scrie poezie cu un sfert de secol în urmă.
După ce a devenit conducător de tramvai, scrisul s-a transformat în hobby, pentru că actul de a conduce vehiculul STB SA îi aduce inspirația artistică.
Obrijanu are și o trupă de teatru formată din STB-iști. Compun texte, le joacă, filmează produsul artistic și îl postează apoi pe Facebook.
Are întotdeuna un caiet în cabină și, în depou, sau la capăt de linie, își notează ideile literare care i-au venit în traseu. Acum abordează preponderent dramaturgie.
Scrie piesele, le discută cu cei cinci colegi STB-iști, majoritatea conducători de vehicule, apoi o pun în scenă în locuința unuia dintre ei. Filmează scenele jucate, apoi fac montajul singuri și postează pe Facebook produsul.
Adrian Obrijanu: ”Dragii mei, cred că printre noi, printre STB-iști, sunt foarte mulți care au hobby-uri, sunt foarte mulți oameni inteligenți care ar vrea să facă lucruri… Este adevărat că nu prea este timp. Trebuie să ne împărțim între serviciu și familie, iar hobby-urile sunt greu de întreținut. Eu vă îndemn să vă urmați chemările respective. Nu mai fiți timizi, ieșiți în față și spuneți ceea ce gândiți, faceți în așa fel să vă satisfaceți aceste înclinații. Este păcat, viața trece și… mai bine să-ți pară rău de ceea ce ai făcut, decât să regreți că nu ai încercat”.
Pentru următoarea piesă de teatru, care se va referi la carantina COVID, a fost cooptată și o persoană extra-STB, din Timișoara, care își va juca rolul la ea acasă, se va filma și va trimite filmarea la trupa de teatru a vatmanilor, pentru montaj.