Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) cere autorităţilor anularea Ordinului care suspendă consultaţiile în ambulatoriile spitalelor şi externarea pacienţilor care nu sunt urgenţe: „Externarea unui bolnav cu nevoi paliative poate duce la complicaţii sau la decesul acestuia”, anunță MEDIAFAX.
Ministrul de Interne a avizat un ordin conform căruia internările pentru intervențiile chirurgicale sau alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgențe vor fi suspendate începând de marți pentru două săptămâni. De asemenea, pacienții care nu reprezintă urgențe vor fi externați. Măsurile au fost luate, spun autoritățile, pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Vor fi suspendate și consultațiile programate în ambulatoriile spitalelor publice și private.
„Este nevoie de a analiză urgentă a situaţiilor în care se poate aplica cu adevărat acest ordin, nu de pe o zi pe alta. Sunt nenumărate situaţiile şi variabilele, iar o astfel de impunere poate costa vieţi. Un pacient cronic sau un bolnav cu nevoi paliative aflat în supraveghere nu reprezintă urgenţe, dar o externare poate însemna complicaţii şi, mai grav, deces. Sistemul medical românesc este oricum subdimensionat ca să ne permitem acum şi o limitare suplimentară a accesului la servicii medicale. Furnizorii privaţi şi-au redus oricum activitatea pentru protejarea pacienţilor şi a personalului medical şi administrativ, prin urmare nu este nevoie să recurgem la astfel de politici drastice”, spune Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED.
Conducerea PALMED face în acelaşi timp apel la autorităţi să stabilească un cadru legal care să permită asigurarea veniturilor personalului afectat de o astfel de măsură, cu garanţii din partea statului privind acoperirea acestor cheltuieli.
„Aşa cum ne-am obişnuit, statul contează întotdeauna pe fondurile suplimentare de care dispune şi pe care le poate aloca sistemului medical public, cum s-a întâmplat şi se întâmplă de ani de zile. Furnizorii de sănătate privaţi, la fel ca orice structură privată din această ţară, contează doar pe bugetul propriu. Nu există alte resurse financiare care să poată garanta veniturile angajaţilor. Practic, suntem împinşi către faliment”, mai spune Hotoboc.
În acest context, CNAS precizează, având în vedere Ordinul Comandantului Acţiunii Secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 74527/23.03.2020 privind instituirea unor măsuri necesare pentru limitarea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV-2 la nivelul unităţilor sanitare publice şi private, că în cadrul programelor naţionale de sănătate curative există afecţiuni care nu reprezintă urgenţe, dar care necesită continuarea tratamentelor şi investigaţiilor.
„În cazul acestor afecţiuni, medicii curanţi decid care sunt situaţiile în care se poate amâna cu 14 zile efectuarea tratamentelor sau a investigaţiilor care fac obiectul programelor naţionale de sănătate curative şi sunt furnizate în regim ambulatoriu sau spitalicesc de către unităţile sanitare publice şi private”, arată CNAS.
Afecţiunile care nu reprezintă urgenţe, dar care pot necesita continuarea tratamentelor sunt:
- chimioterapia şi radioterapia pacienţilor cu afecţiuni oncologice;
- investigaţia PET-CT – necesară stabilirii conduitei terapeutice a bolnavilor cu afecţiuni oncologice;
- tratamentul de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică;
- tratamentul diabetului zaharat;
- tratamentul sclerozei multiple;
- tratamentul hemofiliei şi talasemiei;
- tratamentul unor boli rare;
- tratamentul unor boli endocrine;
- tratamentul substitutiv cu metadonă;
- tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacienţii cu transplant hepatic.