Multă știință și multă răbdare. Acestea sunt ingredientele care stau la baza hobby-ului numit navomodelism. Asta pentru că o navă, chiar de mici dimensiuni, este compusă din câteva sute de piese ce trebuie realizată la aparatura de mecanică fină, apoi ansamblate în așa fel încât nava să plutească pe apă. Chiar dacă este navomodel.
Daniel Ostrovschi (49 de ani), șofer de autobus la STB SA, a reușit această performanță la un nivel foarte înalt: și-a păstrat titlul de vicecampion național la navomodelism (pentru a treia oară) și anul acesta.
Concursul Național de Navomodelism a avut loc în 18 mai 2023, în localitatea Socodor, județul Arad. Au participat 25 de concurenți din toată România. Daniel Ostrovschi a participat la secțiunea „Evoluție” cu navomodelul „Frederic Mistral”.
„Evoluție” înseamnă că navomodelul parcurge în 7 minute un poligon în forma de triunghi echilatera care are laturile de 50 de metri prin balize marcate ce au distanta între ele de 50 de vcentimetri. Navomodelul este pilotat din punct fix, iar la final acostează la cheu fără să atingă timp de 4 secunde laturile marcate cu roșu și alb.
„Frederic Mistral” are lungimea de 1.050 de milimetri, lățimea de 220 de milimetri și înălțimea de 650 de milimetri, propulsat de motor electric având turația maxima de 3.500 rotații pe minut.
Daniel a lucrat la această piesă timp de un an și șase luni. Adică are o răbdare de fier. „Navomodelismul m-a disciplinat, să fiu foarte atent la detalii, circumspect, răbdător, meticulos și încrezător ca la final se conturează totul aproape de planuri și realitatea cotidiana. Acest lucru mă ajută mult și în meseria de șofer”, spune Daniel.
În acest moment, Daniel Ostrovschi este șofer de autobuz la STB SA, vicecampion național la navomodelism și… navigator brevetat pe velier.
Povestea lui este postată pe site-ul STB.