Federația Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice – România (FSTSP), împreună cu Federația Transportatorilor și Serviciilor Publice din România (FTSP) au pus bazele unei Uniuni Federative care va coagula mișcarea sindicală la nivel național din zona serviciilor publice – respectiv transport public local, apă, canalizare, salubrizare.
Scopul acestei Uniuni este de a putea reprezenta mai ușor interesele celor peste 30.000 de sindicaliști, membri ai celor două Federații. În acest sens au fost trasate deja câteva obiective principale.
Întâlnirea reprezentanților celor două Federații a avut loc vineri, 4.03.2022, la Brașov, iar temele principale discutate au fost cele legate de salarizarea precară, condițiile de muncă, bolile profesionale, lipsa dialogului social și legislația proastă care reglementează activitatea sindicală, chiar în detrimentul mișcării sindicale.
În timpul discuțiilor s-a subliniat faptul că problema esențială este salarizarea precară din toate domeniile de activitate. Practic, România stă acum pe o bombă socială numită sărăcie, iar actanții politici nu par interesați sub nicio formă de acest aspect. Dialogul social aproape că nu există, fapt amintit în mai multe rânduri în timpul discuțiilor.
”Nu mai vrem să lucrăm pe bani puțini, domnilor! Asta trebuie să se înțeleagă! Muncim câte 230, 250 de ore. Muncim la ore suplimentare! Pentru ce? Noi nu avem pensionari în viață! Nu se întreabă nimeni de ce? Din cauza uzurii! Noi suntem oamenii care mutăm orașul zi de zi. Mutăm orașul! De ce să muncim pe bani puțini?”, a spus Ioan Zbârnea, președintele FTSP.
Din discuții a rezultat că primul pas pe care Uniunea trebuie să îl facă, este să modifice Legea Dialogului Social.
”Această lege practic blochează declanșarea unor conflicte colective de muncă. Trebuie să impunem modificarea acestei legi și, de ce nu, abrogarea ei și revenirea la varianta anilor 1990, în care Legea sindicatelor era separat, Legea conflictelor de muncă era separat, Legea contractelor colective de muncă era separat – erau bine reglementate toate acestea. Așa, au fost comasate, s-au șters, sau n-au fost preluate, acele prevederi care erau mult mai clare decât ce este acum în Legea Dialogului Social”, a spus Vasile Petrariu, președintele FSTSP.
Printre temele importante atinse la această primă întâlnire pentru constituirea Uniunii Federative au fost realizarea unui Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector, realizarea unui statut al lucrătorului din zona serviciilor comunitare, reintroducerea grupelor de muncă, pentru a facilita ieșirea la pensie mai devreme, rezolvarea problemei riscurilor profesionale, a sănătății și securității în muncă.
S-a subliniat că toate acestea pot fi realizate doar dacă mișcarea sindicală va strânge rândurile și ”se va întoarce la natura ei, la ceea ce o definește cu adevărat”.
”Noi, împreună, putem face ceva solid, ceva de viitor”, a mai spus președintele Vasile Petrariu.