Mișcarea sindicală înregistrează un reviriment pe întreaga planetă. Motivul îl reprezintă nemulțumirile angajatilor față de condițiile de muncă și de salarizare. De asemenea, scumpirile produselor de primă necesitate, inclusiv la energie, fără ca oficialitățile să dea vreo explicație, încep să producă efecte. În contrapartidă, patronatelor încearcă din răsputeri, pe față, să stopeze orice încercare de sindicalizare a muncitorilor. O știre recentă BBC arată că o echipă de lucrători Amazon a forțat gigantul economic să recunoască pentru prima dată un sindicat în interiorul companiei.
Lucrătorii dintr-un depozit din New York au votat 55% în favoarea aderării la Amazon Labor Union.
Grupul este condus de fostul lucrător Amazon Chris Smalls, care și-a făcut un nume protestând împotriva condițiilor de siguranță la gigantul de retail în timpul pandemiei.
Victoria domnului Smalls marchează o înfrângere majoră pentru Amazon, care luptase cu înverșunare împotriva sindicalizării.
Cu toate acestea, în Alabama, unde Amazon se confrunta cu o acțiune sindicală separată, compania părea să fi respins activiștii într-un concurs strâns în care buletinele de vot contestate puteau încă răsturna acel rezultat.
Împreună, cele două alegeri marchează o piatră de hotar pentru activiști, care au condamnat de mult practicile de muncă la Amazon, al doilea cel mai mare angajator al țării.
Dl Smalls a ieșit din numărătoarea voturilor arătând obosit, dar jubilat și a deschis o sticlă de șampanie care i-a fost înmânată de susținători.
„Am făcut tot ce a fost necesar pentru a intra în legătură cu acești lucrători”, a spus el mulțimii, relatând o campanie împotriva șanselor care a început cu „două mese, două scaune și un cort” și s-a bazat pe o strângere de fonduri online pentru bani.
„Sper că toată lumea este atentă acum pentru că mulți oameni s-au îndoit de noi”.
Într-o declarație, Amazon a spus că este dezamăgită de pierderea din New York și că evaluează cum să procedeze. De asemenea, a acuzat autoritățile de reglementare că au influențat necorespunzător votul.
„Credem că a avea o relație directă cu compania este cea mai bună pentru angajații noștri”, a spus compania. „Ne evaluăm opțiunile, inclusiv depunerea de obiecții pe baza influenței nepotrivite și nejustificate a (Consiliului Național pentru Relații de Muncă)”.
Rebecca Givan, profesor de studii ale muncii la Universitatea Rutgers, a spus că înfrângerea lui Amazon de către domnul Smalls și echipa sa de lucrători-organizatori a fost o „cu adevărat mare lucru”, numind-o „povestea lui David și Goliat” care a deranjat anumitecercuri.
Dar ea a avertizat că se va confrunta cu o altă luptă grea când vine vorba de negocierile contractuale.
„Amazon va face tot ce poate să anuleze acest succes, să despartă acești lucrători și să încerce să oprească impulsul care va veni inevitabil din această victorie”, a spus ea.
După vot, Chris Smalls a fost înconjurat instantaneu de suporteri și a adunat echipe de filmare.
El și echipa sa de organizatori de lucrători au anuntat crearea unui sindicat independent nou-nouț pentru a lansa lupta lor împotriva Amazon.
Victoria lor a fost un moment de revendicare pentru fostul lucrător Amazon, pe care compania l-a numit cândva „nu este inteligent sau articulat (în comunicare)” într-un memoriu de strategie ajuns în presă.
Amazon are peste un milion de angajați în SUA și are o influență extraordinară asupra practicilor de lucru – chiar și în afara ușilor sale.
Compania a ridicat un zid de rezistență față de sindicate încă de la înființare.
Cu această victorie, activiștii speră că zidul este pe cale să se prăbușească.
Amazon a investit (!) deja resurse în lupta împotriva eforturilor de sindicalizare, pe care le vede ca un obstacol în calea flexibilității afacerii și a eficienței entității economice.
Oficialii au spus că compania oferă salarii și beneficii competitive și consideră că este mai bine să lucrezi direct cu lucrătorii. În ședințele despre vot, reprezentanții au pus la îndoială capacitatea liderilor sindicali de a câștiga mai mult în negocierile contractuale.
Amazon a spus că ar putea contesta rezultatele, invocând momentul deciziei Consiliului Național pentru Relații de Muncă de a da în judecată compania luna trecută, acuzând practici neloiale de muncă în New York.
Ca parte a declarației sale, a împărtășit comentariile a două dintre cele mai puternice lobby-uri de afaceri din țară, ridicând, de asemenea, obiecții, inclusiv o scrisoare a Federației Naționale de Retail către liderii Congresului care a cerut o investigare a chestiunii.
Dl Smalls a spus că nu este descurajat de provocările care urmează.
Tânărul de 33 de ani a lucrat pentru Amazon mai mult de patru ani înainte ca compania să-l concedieze în 2020, după protestul său împotriva coronavirusului, invocând încălcări ale carantinei.
El a înființat Uniunea Muncii din Amazon anul trecut, cerând, printre alte schimbări, salarii mai mari, beneficii medicale mai puternice, politici anti-discriminare și concedii mai bune.
Victoria cu 2.654 la 2.131 dă grupului său dreptul de a negocia un contract cu Amazon pentru cei aproximativ 8.000 de lucrători de la depozitul din Staten Island.
Echipa sa este, de asemenea, în spatele unei a doua campanii sindicale la un depozit mai mic din același parc industrial, care este programat să fie votat la sfârșitul acestei luni.
„Nu există nicio îndoială în mintea mea că vom avea succes și în asta”, a spus el.
Organizatorii au spus că Amazon a făcut greșeli esențiale înainte de vot, cum ar fi forțarea pentru a inversa politicile relaxate sub Covid, inclusiv permițând lucrătorilor să-și păstreze mobilul cu ei în timp ce lucrează.
Totuși, ei au spus că câștigul lor i-a surprins într-un fel chiar și pe ei, în ciuda eforturilor intense pe care le-au făcut pentru a ajunge la lucrători și a-și prezenta cazul înainte de vot.
„Este incredibil să urmărești toate acestea devenind realitate”, a spus Karen Ponce, lucrătoare Amazon și secretar al Amazon Labor Union.
Acțiunile sindicale de la Amazon au loc pe fondul unei creșteri a activismului muncii în SUA.
În ultimele luni, organizatorii au condus campanii de succes la lanțul de cafea Starbucks, instituții media, retaileri mai mici și altele.
Analiștii spun că pandemia a stimulat lucrătorii îngrijorați de siguranța lor. Revenirea rapidă a economiei de la șocul coronavirusului a produs, de asemenea, o piață a muncii neobișnuit de strânsă, oferind lucrătorilor mai multă pârghie.
Dar în SUA, doar 6,1% dintre lucrătorii din sectorul privat aparțin sindicatelor.
„Continuă să fie foarte dificil pentru muncitori să se organizeze colectiv”, a spus profesorul Givan.