Astăzi se împlinesc 30 de ani de la conflictul interetnic sângeros din Târgu Mureș. Confruntările violente au avut loc între 19 martie și 21 martie 1990, iar în urma lor cinci oameni și-au pierdut viața, sute de oameni au fost brutalizați și răniți, iar conviețuirea interetnică în Târgu Mureș a fost alterată considerabil pentru o perioadă lungă de timp.
Vă prezentăm mai jos, pe scurt, firul evenimentelor.
- În ianuarie 1990, comunitatea maghiară din România a cerut separarea şcolilor pentru minorităţi de cele cu predare în limba română.
- O lună mai târziu, 100.000 de etnici maghiari au protestat în tăcere la Târgu Mureş, cu lumânări şi cărţi, cerând învăţământ în limba maghiară.
- Pe 15 martie 1990, în mai multe oraşe din Ardeal s-a sărbătorit ziua maghiarilor de pretutindeni. Cu această ocazie, s-au arborat drapelele Ungariei şi au fost schimbate unele inscripţii oficiale din limba română în limba maghiară. Românii au considerat că manifestările au fost ostentative.
- În data de 19 martie manifestanţi români au cerut în stradă demisia unor politicieni de etnie maghiară de la conducerea Consiliului Judeţean Mureş.
- Seara, mai multe autobuze au adus români din localităţile apropiate, Reghin, Hodac, Ibăneşti, Toaca etc., la Târgu Mureş.
- Câţiva români au ajuns la sediul UDMR, au intrat în forţă şi au bătut tot ce au întâlnit în cale. Poetul Suto Andraş a fost lovit foarte tare şi a rămas fără un ochi.
- A doua zi au fost aduşi din localităţile apropiate, cu diferite mijloace de transport, şi români, şi maghiari.
- Bomba interetnică a explodat pe 20 martie, când cele două tabere s-au luat la bătaie. Rezultatele confruntării: 5 morţi, dintre care doi români şi trei maghiari, 278 de răniţi, unii foarte grav, o biserică ortodoxă arsă, mai multe sedii de partide devastate… şi o mare tristeţe…