Răspunde de viața celor aflați sub el, la propriu. Orice greșeală poate produce o catastrofă. Andrei Radu este macaragiu de 34 de ani, lucrează la Uzina de Reparații (URAC) STB SA pe un utilaj care poate ridica 16 tone: ”Mișcăm vagoane. Facem și desfacem tramvaie!”
La URAC se repară mijloacele de transport în comun, practic se desfac bucățele, se scot părțile care nu mai pot fi folosite și se pun altele noi. Andrei Radu mută tronsoanele de tramvai de la o zonă a procesului tehnologic la alta, la 6 metri înălțime. ”Răspunderea e mare; neatenția poate provoca catastrofe! Ai greșit un buton…”.
Macaragiul, veteran pe meseria lui în Uzina de Reparații, are amintiri frumoase în această unitate a Societății de Transport București.
”M-am înțeles bine cu colegii, pot să spun că m-am înțeles bine și cu utilajele…” Cumva, din perspectiva relației cu lucrurile, s-ar putea spune că Andrei Radu are un respect deosebit față de obiectele pe care le manevrează.
În fine, viața nu a fost totdeauna blândă cu el. În 22 decembrie 1989 a fost ”la două minute de moarte”. În seara revoluției a traversat, în tramvai, zona Șoseaua Alexandriei, unde, imediat după ce a trecut el, a avut loc un schimb de focuri infernal între „teroriști” și militari. ”Dumnezeu a vrut să rămân macaragiu la URAC…”
A fost căsătorit, acum este divorțat, are o fată care lucrează în Italia – și doi nepoți. Din cauza COVID-ului nu se poate întâlni cu ei. ”Voiam să-mi văd nepoțelul cel mic, ultimul. Dar, deocamdată nu se poate. Să sperăm, poate, la vară…”, spune macaragiul, cu lacrimi în ochi.