Într-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, unul din oamenii care au avut acces la cei 230 de kilometri de rafturi cu cărţi din arhiva bibliotecii Vaticanului şi fost membru al Comisiei Teologice Internaţionale, a făcut o declaraţie şocantă: “Chiar dacă se ştie că latina e limba oficială a Bisericii Catolice, precum şi limba Imperiului Roman, iar limba română este o limbă latină, mai puţină lume cunoaşte că limba română, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latină, şi nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească. Aşadar, vreau să-i salut pe oamenii din Munţii Bucegi, din Braşov, din Bucureşti. Voi sunteţi cei care aţi oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latină – n.n.)”.
Cu alte cuvinte, teoria conform căreia romanii au cucerit o parte din Dacia, iar dacii, inclusiv cei din teritoriile necucerite de Roma, şi-au abandonat limba strămoşilor lor şi au început să vorbească latina e falsă. Conform declaraţiei lui Ledwith, la întâlnirea lor cu romanii, dacii nu au avut nevoie de translatori: vorbeau deja limba din care se născuse chiar latina. Din această perspectivă, românii apar drept unul şi acelaşi popor cu dacii, continuatorii direcţi şi legitimi ai acestora. Mai mult, ar rezulta că şi romanii ar fi fost neam tracic.
Menţionăm că Miceal
Ledwith este o personalitate irlandeză care nu are interese personale în
România. De asemenea, reamintim că Papa Ioan Paul al II-lea a spus, cu ocazia
vizitei în ţara noastră, din anul 1999, că România este “Grădina Maicii
Domnului”. În această ordine de idei, se pune întrebarea: ce ştiu cei de la
Vatican despre noi, iar noi habar nu avem?
Genetic, nu ne-am schimbat de 5.000 de ani, suntem tot daci
În acest context trebuie menționat și un studiu de paleogenetică, realizat între anii 2003-2006, care arătat că, genetic, suntem daci, iar teoria latinizării făcută de Imperiul Roman este falsă. Studiul, realizat de dr. Georgeta Cardoş, specialist în genetică, cu sprijinul Universităţii din Hamburg, Germania, a pornit de la ţesuturi osoase recoltate din peste 20 de situri arheologice din România, de la un număr de 50 de indivizi aparţinând populaţiilor care au trăit aici cu 5.000 de ani în urmă.
Datele genetice obţinute
au fost comparate cu cele ale românilor de astăzi. Concluzia a fost că între
actuala populaţie a României şi cele care au trăit pe teritoriul acestei ţări
cu 5.000 de ani în urmă există o clară înrudire genetică, iar fondul de bază
dovedeşte continuitatea şi legătura strânsă cu populaţia străveche, adică cu
dacii, ramura nord-dunăreană a marelui neam tracic.