Se numește ”Risc social”, este cuprins în Planul de Analiză a Riscurilor și are o definiție înfricoșătoare: “Prin riscuri sociale se înţeleg evenimente majore care afectează un grup uman şi care au consecinţe sociale cu potenţial catastrofic sever”. Motivul unor asemenea ”evenimente cu potenţial catastrofic sever”: sărăcia!
Planul de Analiză a Riscurilor (PAR) este un document emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pentru fiecare județ și pentru Municipiul București și aprobat de autoritățile locale alese.
Aceste documente sunt publice, se găsesc pe Internet și se actualizează periodic.
Ele descriu evenimnetele cu potential de dezastru care se pot produce la nivel local și modul în care se acționează în asemenea situații. Totodată sunt enumerate instituțiile care trebuie să intervină precum și spațiile care sunt folosite pentru protecția populației.
Riscurile descrise într-un PAR sunt cutremurele, inundațiile, incendiile, exploziile, epidemiile etc. Printre ele se găsește, în fiecare județ, un capitol numit ”Riscul social”.
Ceea ce îngrijorează este faptul că “Riscul social” este pus de specialiştii de la ISU alături de dezastre, adică tensiunile acumulate în plan social sunt atât de mari, încât pot deveni catastrofale.
PAR arată că asemenea tensiuni pot exploda pe stadioane, în timpul mitingurilor sau în cartierele foarte sărace.
Riscul social cu potenţialul de violenţă cel mai ridicat poate apărea, spun documentele, în timpul manifestărilor spontane, disparate ale unor mase de oameni cu nivel de trai redus, din zonele defavorizate. Aică, “Riscul social” este o răscoală din cauza sărăciei!
Există așa multă sărăcie în România? Să vedem…
Ce este mai mic decât coșul minim de consum în România: venitul minim garantat!
În toamna anului 2019 Parlamentul a adoptat o lege privind valoarea coşului minim de consum. Pentru o persoană adultă singură această valoare este de 2.684 lei pe lună.
Valoarea coșului minim este una consultativă și se bazează pe studiile Institutului de Statistică.
Nu intrăm în detalii politice, dar trebuie să evidențiem câteva date sociale concrete.
În luna februarie 2020 un număr de 169.907 persoane trăiau din venitul minim garantat, care este de 141,5 lei pe lună! După cum se vede, venitul minim garantat este de 18,9 ori mai mic decât coșul minim de consum, în valoare de 2.684 lei pe lună.
Mai departe, în luna martie a acestui an, 803.234 de persoane vârstnice au primit pensia minimă, tot „garantată”, de 704 lei pe lună. Această pensie este de 3,8 ori mai mica decât coșul minim.
De asemenea, 852.265 de persoane au pensia mai mica de 1.000 de lei, iar 2.136.466 de vârstnici au pensile între 1.000 și 2.000 de lei, adică toate sunt mai mici decât valoarea coșului minim de consum. Care, desigur, este o valoare consultativă, pentru autorități…
Una peste alta, doar din aceste statistici reci descrise mai sus rezultă că cel puțin 3.961.872 de cetățeni români trăiesc la limita supraviețuirii, adică în sărăcie cruntă.
Peste toate, a venit situația de urgență indusă de coronavirus, iar activitatea economică a României s-a oprit, cu efecte financiare asupra populației greu de imaginat pentru viitorul apropiat.
În acest context se poate spune că ISU are dreptate, în țara noastră există suficietă sărăcie ca să se emită ipoteza unor posibile ”evenimente majore care afectează un grup uman şi care au consecinţe sociale cu potenţial catastrofic sever”.