STUDIU. Au românii încredere să-și ia informații despre Covid-19 din online? Dar din TV? O întrebare și un studiu care arată câtă importanță dau prietenilor și cât iau în seamă ce văd la TV.
Românii spun că au mai multă încredere în discuțiile cu familia sau cu colegii, față de informațiile pe care le primesc de la celebrități, vloggeri, bloggeri sau din social media și TV, arată un studiu publicat de compania Novel Research și Provident.
Datele arată că televiziunea clasică se numără printre sursele în care oamenii au cea mai puțină încredere, pe subiectul Coronavirusului, alături de social media și informațiile de la vloggeri, bloggeri și celebrități.
Televiziunea, aflată în coada încrederii când e vorba de informațiile despre COVID, ia cea mai mare parte din campania guvernamentală de prevenire a răspândirii virusului: 20 de milioane de euro a fost bugetul maxim alocat de Guvern (buget din care se cheltuie în funcție de audiența stațiilor)
Câteva dintre concluzii, pe scurt:
– Întrebați despre încrederea pe care o au în sursele de informare, majoritatea românilor spun că au încredere în discuțiile cu prietenii și familia (56,5%)
– Au încredere în discuțiile cu colegii: 37.9%. Au încredere în comunicatele Guvernului: 36,2%.
– Românii manifestă lipsă de încredere în ce privește informațiile de la celebrități, vloggeri sau bloggeri (43,5), social media (32,5%) și TV (28,5%).
Studiul a măsurat și percepția românilor cu privire la existența noului coronavirus. Astfel, 55% dintre români cred în existența noului coronavirus, în timp ce 33% au dubii cu privire la existenta acestuia și 12% cred că este o invenție, arată datele Novel Research.
La orașe, procentul celor care cred că virusul este o invenție este de puțin peste 7%, în mediul rural procentul este dublu, de peste 16%.
Eșantionul de 1.003 persoane a fost selectat aleatoriu din rândul populației adulte din România (18 ani+), folosind cote, cu o marjă de eroare de ± 3%. Studiul a fost bazat pe chestionar structurat, iar perioada de colectare a fost 15-22 iulie.
Televiziunea, în coada încrederii, prima la banii de la Guvern
Posturile de televiziune iau cea mai mare parte din „felia” campaniei guvernamentale de prevenire a COVID.
Guvernul a alocat un buget maxim de 20 de milioane de euro posturilor de televiziune pentru această campanie (din bugetul total de 40 de milioane de euro).
Într-o primă fază, cele mai mari bugete (vorbim de suma maximă, în cazul în care își ating țintele de audiență) le-au obținut Antenele (1,7 milioane de euro), Pro TV (1,5 milioane de euro), Kanal D (1,3 milioane de euro) și România TV (900.000 de euro).