Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a pregătit un proiect de act normativ prin care în perioada următoare vor fi create condițiile ca, pe rând, fiecare dintre angajații instituțiilor publice să treacă printr-o perioadă de șomaj tehnic alternativ.
Proiectul nu a fost publicat pe site-ul instituției, așa cum se procedează în mod obișnuit, dar a fost anunțat de Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.
„Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată.”
Concret, ministrul propune intrarea în șomaj tehnic a angajaților din instituțiile publice, care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază, deci fără sporuri.
În ceea ce privește situația în mediul privat, statistica Ministerului Muncii privind numărul de contracte de muncă suspendate, respectiv al celor care au incetat ca urmare a desființării companiilor indica în 8 aprilie 2020 următoarele:
- S-au înregistrat 1.013.522 de contracte de muncă suspendate, din care majoritatea sunt în:
- 311.445 – Industria prelucătoare,
- 194.236 – Comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor,
- 119.836 – Hoteluri și restaurante.
- Contracte individuale de muncă încetate – 200.927, din care din care majoritatea sunt în :
- 38.481 – Comerț cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor,
- 34.510 – Industria prelucrătoare,
- 26.221 – Construcții.
Îm ambele categorii de contracte, numărul s-a dublat din 30 martie și până în prezent.
Potrivit Instututului Național de Statistică, în 2019, în România erau înregistrați 8,4 milioane de angajați. Instituțiile cu capital (integral sau parțial) de stat aveau circa 1,38 milioane de angajați, în timp ce în mediul privat lucrau 6,98 milioane de persoane.