Fost tanchist, mai precis maistru militar la o unitate de tancuri, Ion Petre a optat, în 1990, pentru transportul de călători.
După ce a făcut școala de conducători de tramvai și de troleibuz, Ion Petre a devenit vatman și, în 30 de ani de activitate, a condus toate tipurile de tramvai, de pe aproape toate liniile din București. Meseria aceasta a devenit un hobby pentru el.
Între timp, și-a dezvoltat o a doua pasiune, pe care o avea de copil: muzica populară.
”Copil fiind, părinții mei aveau un pick -up cu plăci din vinil și la 7 ani, 8 ani ascultam muzică populară”.
Ușor, ușor, și-a dat seama că are un talent înnăscut pentru interpretarea acestui tip de muzică. La vârsta adolescenței a făcut canto la Școala Populară de Arte – cu profesoara Constanța Zavaidoc, fiica marelui Zavaidoc din perioada interbelică -, apoi a început să cânte pe scenă.
La un moment dat a apărut în spectacole alături de mari interpreți, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu, Irina Loghin, Benone Sinulescu. ”Artiștii mei dragi, care mi-au legănat copilăria ascultându-i pe acele plăci de vinil, am avut privilejul să fiu cu ei pe scenă. Pentru sufletul meu înseamnă ceva…”
Acum, la vârsta de 60 de ani, Ion Petre spune cu mândrie că și-a făcut o carieră artistică în muzica populară: a imprimat 60 de piese proprii , inclusiv o melodie dedicată liniei 1 de tramvai (tramvaiul 1), pe care continuă să lucreze. Mai mult: ”Sunt deseori solicitat de diverse posturi de televiziune de gen EtnoTv, FavoritTv, IneditTv și toate posturile regionale din țară, pentru că lor le place chestia asta, tramvaiul, povestea în sine, tramvaiul și cântecul popular – se îmbină foarte bine”.
Acum, Ion Petre este deseori recunoscut de călătorii din tramvai – care îl văd cântând la televizor -, și i se cer autografe.
”Am de fiecare dată la mine, în cabină, cel puțin un CD, sau două, sau trei și le dau cadou fanilor mei”.
Astfel, un fost tanchist, devenit vatman, dă acum autografe în calitate de interpet de muzică populară. O viață ca-n filme…