România intră în relaxare în fiecare vineri. Munte, mare, sport,… sau beri și grătare. De ce? Pentru că avem două zile libere (sau mai multe, în funcție de calendarul sărbătorilor oficiale). De ce avem zile libere? Pentru că este dreptul nostru! De unde avem drepturi? Asta nu se mai știe, s-a uitat…
În acest context, Sindicatul Transportatorilor din București (STB) prezintă istoria negocierilor care au condus la Contractul Colectiv de Muncă, cel mai bun din România, de care beneficiază în prezent salariații Societății de Transport București (STB SA).
Dacă aruncăm o privire în istoria luptei pentru drepturi muncitorești, vedem că în 1834 Parlamentul britanic, prin Factory Act, a reglementat munca copiilor, stabilind că cei între 6 și 13 ani urmau să muncească săptămânal 48 de ore, iar cei între 14 și 18 ani.
La 1 mai 1872, muncitorii au ieșit să protesteze la New York și Chicago. Cereau dreptul la o zi de muncă de 8 ore și interzicerea muncilor periculoase pentru copii. Asta pentru că le mureau minorii prin uzine din cauza epuizării și a mizeriei. Puterea vremii a tras în ei şi unii au fost uciși.
În
România, abia Legea Meseriilor din 1912 a interzis munca minorilor.
Concluzia: drepturile care ni se par astăzi ”normale”
s-au câștigat foarte greu, prin luptă și cu mari sacrificii. Ele pot fi
pierdute foarte ușor, de la o zi la alta, dacă societate devine neatentă – și,
din păcate, ea își uită trecutul prea ușor….
De aceea, mișcarea sindicală de astăzi trebuie să își întărească prezența în sociatate, să conștientizeze și să echilibreze relațiile dintre salariați, patronat și stat.
Tot aici trebuie spus că sindicatele vor avea un rol din ce în ce mai important în păstrarea unui climat politic democratic. Sintagma ”Lumea nu va mai fi la fel!”, care se tot vehiculează acum în spațiul public, ar trebui să ne dea de gândit.
Îm fine, sociatatea trebuie să strângă rândurile în jurul mișcării sindicale și să facă presiune pentru ca aceasta să devină o unealtă din ce în ce mai eficientă în păstrarea drepturilor și libertăților individuale.
În acest context, vă prezentăm în PAGINA MEMBRILOR/ COM
UNICATE, istoria celui mai bun Contract Colectiv de Muncă (CCM) din România: cel câștigat de Sindicatul Transportatorilor din București (STB) pentru salariații Societății de Transport București (STB SA).
De unde s-a plecat, cum s-au negociat drepturile, unde s-a ajuns și ce urmează să se întâmple – totul susținut cu documente, așa cum îi stă bine unei istorii…
Documentele se găsesc și în PAGINA MEMBRILOR/ DOCUMENTE/ CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂ/ SISTEMUL DE SALARIZARE.