Uzina de Reparații STB SA împlinește anul acesta 113 ani de existență. În anul 1909, în perimetrul în care astăzi îşi desfăşoară activitatea Uzina de Reparaţii „Atelierele Centrale” din cadrul Societatii de Transport Bucuresti STB SA, a luat fiinţă Societatea de Tramvaie Bucureşti.
La început, această societate utiliza pentru transportul călătorilor tramvaie fabricate în afara graniţelor ţării. Odată cu dezvoltarea reţelei de transport feroviar de suprafaţă în Bucureşti, în interiorul uzinei au debutat activităţile de modernizare a parcului aflat deja în exploatare, construcţie de vagoane-remorcă şi chiar asamblare de vagoane motoare.
Astăzi, la Uzina de Reparații se întreține, se modernizează și se construiește parcul de tramvaie care circulă în București. Lucru foarte important, deoarece, după cum bine se știe, viitorul transportului public este cel cu tracțiune electrică.
Partea de motoare electrice din URAC se află în grija Secției a II-a Montaj. Aici se rebobinează piesele vechi care s-au defectat în trafic.
Este o activitate laborioasă, care necesită multă atenție din partea electromecanicilor, deoarece firele din interiorul unui motor (73 de kilograme de cupru) trebuie să fie legate la locul lor cu exactitate, altfel tot ansamblul este compromis.
Până acum, nici un motor care a ieșit din mâinile electromecanicilor de la Secția a II-a nu a dat vreun rateu, performanță care este un motiv de mândrie pentru salariații unității.
Ce păcat că veteranii acestei meserii din URAC așteaptă degeaba să le vină ucenici care să le ducă munca mai departe. Cel puțin deocamdată, tinerii nu prea visează să devină electricieni, la modă sunt acum alte meserii, cu alte salarii și, în general, pe alte meridiane ale lumii…