Prima ședință a Biroului Executiv al Sindicatului Transportatorilor din București a atins câteva teme delicate, inclusiv aplicarea „Ordonanței trenuleț” în STB SA, ce trebuie rezolvate la acest început de an 2025.
Au fost dezbătute problemele care vor face obiectul unui Act adițional la CCM STB SA aplicabil cum ar fi cele legate de unele corecții și corelări la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) STB SA pe 2024 – 2025, printre care Articolul 38, Articolul 46, Anexa 8, etc, precum și despre Anexele ce vor avea ca obiect „Metodologia de aplicare a sporurilor prevăzute în CCM STB SA”, ,,Lista cu locurilor de muncă ce vor beneficia de materiale igenico-sanitare și antidot”, „Planul de formare profesională anuală – 2025” și Regulamentului Intern.
Un capitol special a fost cel legat de stabilirea modului de implementare a salariului minim garantat în plată la nivel național, respectiv 4.050 de lei brut.
Deocamdată discuțiile între sindicatul reprezentativ și conducerea STB SA pe această temă nu a avut loc. În acest moment la STB SA sunt în jur de 150 de angajați au salarii de încadrare mai mici de 4.050 de lei.
Având în vedere modificările legislative: OUG nr.156/2024 ( ,,Ordonanța trenuleț”), Contractul Colectiv de Muncă STB SA 2024 – 2025, Sindicatul Transportatorilor din București va iniția o discuție cu Conducerea societății în vederea găsirii unor soluții de rezolvare.
De asemenea s-a dezbătut încheierea unui Acord pentru autorizarea STB SA privind munca continuă în 2025 de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, precum și problemele legate de constituirea Comitetului de de Securitate și Sănătate în Muncă.
Un subiect foarte sensibil a fost cel legat de modul în care Sindicatul trebuie să abordeze Dosarul cu privire la așa-zisul prejudiciu constatat de STB SA în urma conflictului de muncă spontan din ianuarie 2022.
Vă prezentăm mai jos câteva puncte de vedere, utile, ale avocat dr. Mihaela Tudorache, privind Ordoanța „Austerității” nr. 156/2024:
– „Ordonanța Austerității nu afectează drepturile stabilite prin contractele colective de muncă încheiate până la 1.01.2025, ci doar drepturile stabilite prin contracte colective de muncă încheiate după data de 1.01.2025 se acordă conform legii în vigoare la data acordării”.
– „Ordonanța Austerității a modificat expres contractele colective/contractele individuale de muncă în vigoare numai în ceea ce privește acordarea de bonusuri, prime, plăți compensatorii, gratificații sau orice alte drepturi de natură salarială pentru retragerea din activitate ca urmare a pensionarii pentru personalul operatorilor economici care aplică prevederile Cap. III din Legea 296/2023. Plata acestora a fost eșalonată pe 5 ani, în tranșe anuale egale”.
– „Ordonanța Austerității nu poate să modifice, în mod legal, contractele colective/contractele individuale de muncă ale personalului angajat la operatorii economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, pentru cã un drept salarial stabilit prin contract, în urma negocierilor dintre părți (nu prin lege), nu poate fi modificat decât prin acordul părților. Guvernul nu este parte în aceste contracte!”