În contextul situației de urgență instituite în țara noastră, declaraţia pe propria răspundere trebuie completată de orice persoană de pe teritoriul României de fiecare dată când iese din casă. În caz contrar, amenda minimă este 2.000 de lei, sancțiune prevăzută în Ordonanța care a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Există însă o problemă…
Teoretic, poți completa formularul online, dar documetul nu este valabil dacă nu este semnat olograf, adică de mână. Pentru a putea aplica semnătura olografă, declarație completată digital trebuie printată, spun autoritățile.
”Vă semnalăm actualizarea MODELULUI declarației pe proprie răspundere, accesibil pe pagina https://stirioficiale.ro/, care a fost simplificat în privința datelor care necesită a fi completate. Documentul poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând ulterior tipărirea și semnătura olografă a titularului.”, informează Grupul de Comunicare Strategică.
Dacă nu ai cum să o printezi acasă acest document, trebuie să mergi la un copy center. Pentru a ajunge acolo însă, ai nevoie de declarație completată și semnată corect, altfel riști amendă de cel puțin 2.000 de lei. Cum procedezi?
Vă prezentăm un video în care se explică modul de aplicare a semnăturii olografe pe documentul virtual de pe telefon. Pentru a urma toți pașii care sunt explicați în material, aveți deja toate uneletele necesare pe site-ul stb-sindicat.ro
Se începe prin a descărca Adobe Reader. Apoi apeși Declarație pe proprie răspundere; o descarci. Apare declarația cu un creion, dreapta -jos. Apeși creionul. Apar patru titluri: apeși Fill&Sign. Apare jos o peniță, apeși pe ea. Apare titlul ”Create signature”, apeși pe el. Apare fereastra Sign Here, cu o săgeată roșie care care indică locul unde se poate crea semnătura. În acel loc aplici semnătura olografă cu degetul, apoi apeși ”Done” și, astfel, ai salvat semnătura. După aceasta apare automat pagina declarației. Se completează rubricile și, la final, se apasă rubrica ”Semnătură….”. În acel moment semnătura olografă, salvată deja, se așază automat în acel spațiu. Închizi fereastra cu documentul. De acum încolo, oricând apeși pe aplicația Adobe, salvată pe telefon, îți apare documentul completat și cu semnătura olografă.
Astfel, nu trebuie să printați nimic! Completați formularul direct pe telefon, așa cum se arată în video, și arătați polițistului, dacă vă oprește, documentul din aparat, semnat olograf pe telefon.
Așa sunteți în legalitate!