Un tramvai are o durată de viață de aproximativ 20 de ani. După care trebuie să intre în revizie. Odată cu revizia, la Uzina de Reparații a Societății de Transport București (STB SA), vagoanele sunt modernizate. Printre alte elemente, noul tramvai primește ceva inedit, care îl apropie cumva de avion: i se instalează o cutie neagră.
Modernizarea tramvaielor se face în Secția a IV-a a Uzinei de Reparații (URAC). Principala transformare este cea legată de tracțiune, adică motorul electric, care trece pe curent alternativ pentru reducerea consumului de energie. Aceasta este ultima noutate în tehnologia construcției de tramvaie la nivel european.
Tehnic, tramvaiele V3A93 se transformă în V3A93CA, în curent alternativ.
Un tramvai rezistă în trafic 20 de ani
Procesul tehnologic prin care trec vagoanele după 20 de ani de traseu începe cu decopertarea. Tramvaiele sunt dezlegate în tronsoane care sunt introduce în fluxul de fabricație.
Modernizarea constă în schimbarea tuturor profilelor deteriorate, făcându-se o caroserie care mai poate rezista 20 de ani în serviciu. De asemenea, vagonului i se coboară podeaua, pentru ușurarea accesului călătorilor.
După ce se schimbă profilele, tramvaiele merg la sablare și grunduire și sunt îmbrăcate cu tablă exteriorară.
Apoi, merg la vopsitorie și se montează amenajarea interioară, podeaua, covorul și instalația electrică.
Sunt 10 kilometri de cablaj în măruntaiele unui vagon

La partea electrică trebuie spus că un tramvai are 10 kilometri de cablaj în măruntaiele sale, iar electricienii trebuie să îi știe pe de rost.
Pe lângă cablajul nou, tramvaiul modernizat mai primește și un panou cu un bloc electronic cu microprocesor, un fel de cutie neagră a vagonului, care îi monitorizerază toți parametri de funcționare – ca la avioane.
În caz de accident, de exemplu, acestă cutie neagră redă toate datele legate de situația tramvaiului și reacțiile vatmanului în momentul respectiv, date în funcție de care se stabilește vinovăția.
În acest moment, la URAC se lucrează la cel mai modern tramvai construit vreodată în acestă unitate care are o vechime de peste 110 ani. Este vorba despre tramvaiul Bucur LF 417, adică al 17-lea vagon al seriei, care are tracțiune în curent alternativ. Acest tramvai are 70% podea coborâtă, lucru care ușurează accesul călătorilor în vagon, fiind la nivelul peronului.