Mare sărbătoare în calendarul ortodox: pe 8 noiembrie este ziua în care sunt prăznuiţi Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil.
Circa 1,3 milioane de credincioşi români le poartă numele şi există şi numeroase biserici şi mănăstiri cu hramul Sfinţilor Arhangheli. Credincioşii îi sărbătoresc pe cei doi sfinţi şi, împreună cu ei, pe toţi îngerii, consideraţi în tradiţia populară păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, numele întreg al sărbătorii fiind “Soborul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri”. Sfinţii Arhangheli sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.
În tradiţia populară românească, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt fiinţe divine omniprezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte, având grijă ca sufletele să le fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei.
Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Arhanghel Mihail, Apărătorul Credinţei, este cel mai invocat în slujbele bisericeşti pentru a păzi de război, precum şi a obţine biruinţa în cazul unei lupte. Este înfăţişat în iconografie purtând în mână o sabie de foc şi are misiunea să păzească Legea Lui Dumnezeu şi să-i biruiască pe duşmani. Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos.