Anul 2022 se încheie într-o notă optimistă. Dar un optimism temperat, pentru că anul 2023 va fi unul foarte greu: ”Din ianuarie va începe o luptă pe viață și pe moarte”.
Aceasta a fost atmosfera în care s-a desfășurat Adunarea Generală a Sindicatului Transportatorilor din București (STB), joi, 15 decembrie 2022. În cadrul întâlnirii s-a abordat o retrospectivă a anului 2022, o analiză a situației la final de an și perspectivele pentru 2023. De asemenea, a fost aleasă noua conducere a Sindicatului reprezentativ din Societatea de Transport București (STB SA).
Se poate spune că anul acesta STB a scris o nouă pagină în istoria mișcării sindicale din România. În ianuarie 2022, salariații societății au declanșat o revoltă spontană și au oprit munca timp de cinci zile, din cauză că directorul general Adrian Criț, în mod ilegal, refuza să negocieze un nou Contract Colectiv de Muncă.
Mai mult, atât conducerea STB SA, cât și primarul general, Nicușor Dan, au întreținut voit și au escaladat prin declarații acest conflict, refuzând categoric să discute cu angajații societății despre doleanțele acestora. Mai mult, i-au catalogat pe angajați drept hoți, iar sindicatul a fost numit ”mafiot”.
Ulterior, acestă poziție a autoritățile și-a dezvăluit scopul: au fost concediați peste 200 de angajați și s-a încercat distrugerea Sindicatului reprezentativ, cel care se opune externalizării serviciilor din cadrul STB SA, externalizări care se fac în detrimentul intereselor economice ale societății și pentru îmbogățirea unei anumite ”clientele de partid”. Practic este vorba despre o externalizare de bani, dinspre STB SA, înspre anumite societăți private.
Ceea ce nu te omoară, te face mai puternic…
Liderii sindicali au fost duși la parchet, cu mult vuiet din partea presei afiliată structurilor puterii, dar nu li s-a putut dovedi nicio vinovăție. Sindicaliștii au fost amenințați și șantajați, în scopul de a-i înspăimânta și a-i îndepărta de organizație.
De asemenea, prin încălcarea legii, conducerea STB SA a încercat să întrerupă finanțarea Sindicatului, respectiv a refuzat să mai rețină cotizațiile pe ștatele de plată, în dorința de a distruge această formă de organizare a muncitorilor…
Iată însă că Sindicatul Transportatorilor din București a rezistat! Salariații au rămas uniți. Iar, cum ceea ce nu te omoară, te face mai puternic, Sindicatul a reușit să impună conducerii STB SA semnarea noului Contract Colectiv de Muncă, care prevede majorări salariale.
Mai mult, angajații concediați sunt asistați juridic de Sindicat în procesele împotriva deciziilor abuzive de a fi dați afară pentru că și-au cerut drepturile.
108 dosare au fost câștigate, o parte dintre salariați au fost deja reintegrați, 30 dosare sunt pe rol, iar 47 de dosare au fost respinse, deocamdată, în prima instanță.
După ce hotărârile judecătorești câștigate vor rămâne definitive, Sindicatul Transportatorilor din București a hotărât să ceară în instanță ca aceste daune să fie imputate directorului general Adrian Criț.
De asemenea, în ședință s-a subliniat și faptul că la final de an a fost modificată legislația muncii, în favoare intereselor salariaților, iar acest lucru dă noi aripi mișcării sindicale din România.
În
cadrul Adunării Generale, nota de optimism a fost temperată însă de informația
conform căreia conducerea STB SA pregătește o acțiune în instanță împotriva
participanților la conflictul spontan din ianuarie, prin care să le impute 18,6
milioane de lei, daune pentru oprirea lucrului timp de cinci zile.
În fine, în cadrul întâlnirii s-a subliniat că pentru anul următor este nevoie de o și mai strânsă unitate sindicală, atât în interiorul STB, cât și între acesta și celelalte organizații sindicale din țară. Iar la baza acestei solidarități trebuie să stea comunicarea.
”Din ianuarie va începe o luptă pe viață și pe moarte”, a spus, spre finalul Adunării Generale, Minică Boajă, prim-vicepreședintele Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice – România, din cadrul căreia face parte și Sindicatul Transportatorilor din București.
Minică Boajă a mai subliniat că sindicaliștii nu trebuie să se teamă, pentru că au tot ce le trebuie pentru a câștiga acest război. Totul depinde de ei.
Deocamdată, timpul curge în favoarea Sindicatului…