Nevoia de forță de muncă în România se acutizează. În special a forței de muncă calificată și înalt calificată. Datele statistice arată ca până în anul 2026 va fi nevoie de o infuzie de 440.000 de angajați, altfel economia va intra în colaps.
Dacă în cazul forței de muncă necalificate lucrurile sunt destul de clare, adică se importă din Asia, în cazul locurilor unde este nevoie de înaltă calificare, lucrurile sunt mai complicate.
Să luăm de exemplu un sudor din URAC, Elena Toma, cu o vechime în această meserie de 35 de ani, care a sudat cazane de înaltă presiune inclusiv pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă. Adică ….
„Un sudor adevărat se formează în aproximativ 5 ani, după terminarea școlii, și se perfecționează permanent, pe toată durata activității în această meserie”, spune Elena Toma.
Desigur, este ușor de înțeles de ce are nevoie un sudor de așa multă perfecționare, dacă ne gândim la răspunderea pe care acesta o are față de călătorii pe care îi transportă un vehicul sudat de el, de exemplu.
Dar… de unde vor fi luați asemenea oameni până în 2026 pentru a acoperi golurile din economia națională?…