În 2020, Ziua naţională a
gastronomiei şi a vinului românesc este sărbătorită, în România, în prima
duminică a lunii octombrie, respectiv la 4 octombrie.
Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc a fost
instituită prin Legea nr. 79/2019, care prevede posibilitatea organizării de
către autorităţile publice centrale, locale sau de alte instituţii ale
statului, de către persoane fizice sau juridice, a unor programe şi a unor
manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi de a
promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale. În acest sens,
autorităţile centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea
de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita
alocaţiilor bugetare aprobate.
Totodată, legea stabileşte şi definiţia vinului românesc:
„În sensul prezentei legi, prin vin românesc se înţelege vinul obţinut din
struguri proveniţi în proporţie de 100% din România şi care are inscripţionat
pe etichetă drapelul României”.
Legea nr. 79/2019 a fost promulgată de preşedintele Klaus
Iohannis prin Decretul nr. 395 din 24 aprilie 2019.
La 7 iunie 2017, iniţiatorii primului Congres de gastronomie
şi vin desfăşurat în Bucureşti, respectiv chef Nico Lontras (Rare Food
Services), Cezar Ioan (vinul.ro) şi Cosmin Dragomir (gastroart.ro), au propus
atât profesioniştilor cât şi publicului, spre dezbatere şi îmbunătăţire, un
„Manifest pentru gastronomia şi vinurile din România”, argumentând că
păstrarea tradiţiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din
perspectivă culturală cât şi economică), trebuie să fie o prioritate naţională.
„Declararea unei ‘Zile naţionale a gastronomiei şi vinului din România’
care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru
reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identităţii noastre
naţionale şi pentru promovarea economiei şi turismului din ţara noastră”, au
subliniat iniţiatorii manifestului, potrivit congresuldegastronomie.ro.
Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, la 29 mai
2018, fiind semnat de 19 parlamentari (18 de la PSD şi unul neafiliat), cu
propunerea de a celebra această zi la data de 15 septembrie, apropiată de
sărbătoarea Sfântului Cuvios Eufrosin bucătarul, pomenit, an de an, la 11
septembrie. Iniţiatorii menţionau, în expunerea de motive postată pe site-ul
www.cdep.ro, că stabilirea unei zile care să celebreze „bogăţia de gusturi
şi tradiţii româneşti” este necesară pentru a scoate în evidenţă
calităţile bucătăriei şi vinului românesc şi pentru a le face cunoscute.
Potrivit Avizului Consiliului Legislativ al Senatului, din
luna mai 2018, o propunere legislativă cu acelaşi obiect de reglementare şi
conţinut fusese transmisă spre avizare, în luna martie 2018, cu deosebirea că
aceasta din urmă prevedea sărbătorirea acestei zile la 11 septembrie. Având în
vedere că doar una dintre propuneri poate fi adoptată, Consiliul Legislativ a
avizat data de 15 septembrie pentru marcarea acestei zile.
La 5 iulie 2018, Senatul a adoptat proiectul legislativ
privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc, cu
două amendamente admise în comisiile de specialitate, care modifică titlul şi
ziua dedicată sărbătoririi ei.
Astfel, titlul s-a modificat, având următorul cuprins:
„Lege privind Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc”,
în loc de „Lege privind instituirea zilei de 15 septembrie – Ziua
naţională a gastronomiei şi a vinului românesc”. De asemenea, a fost
înlocuit textul „se instituie ziua de 15 septembrie – Ziua naţională a
gastronomiei şi a vinului românesc” cu „se instituie Ziua naţională a
gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie”.
Deputaţii au votat însă, în unanimitate, la propunerea
deputaţilor de Alba, Ioan Dîrzu (PSD) şi Corneliu Olar (PNL), în cadrul
lucrărilor Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi
servicii specifice, desfăşurate la Alba Iulia, la 18 octombrie 2018, ca Ziua
naţională a gastronomiei şi a vinului românesc să fie marcată în prima duminică
din luna octombrie. Corneliu Olar a propus, de asemenea, fiind şi adoptat
respectivul amendament, ca un articol să menţioneze clar că „prin vin
românesc se înţelege vin obţinut din struguri proveniţi în procent de sută la
sută din România”.
La 27 martie 2019, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul
care instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc în prima
duminică a lunii octombrie.