”Dacă vă uitați la ei și nu știți cine sunt persoanele respective, ați putea spune că sunt directori sau cel puțin funcționari de clasă ai acestei instituții. Ei sunt măturătorii mijloacelor de transport”. Așa prezintă Doru Parfenie, părintele Colecției muzeale STB SA, unul din exponate, o fotografie de la anul 1930. Este una din piesele acestei colecții care povestește istoria demnității muncii în STB. Astăzi este 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii…
Colecția de tip muzeal a Societății de Transport București (STB SA) deține peste 2.500 de obiecte legate de istoria acestei societăți. Unele din ele au valoare de patrimoniu cultural național, cum ar fi Registrul proceselor verbale ale Adunărilor Generale care s-au desfășurat anual din 1909, de la înființare, până în anul 1947.
Un alt obiect de patrimoniu este singurul bilet păstrat de la prima Societate de Transport București, din anul 1872.
În fine, printre exponate se află și o fotografie în care sunt prezentați mai mulți angajați ai societății din perioada interbelică. Sunt simpli măturători de vehicule. Dar demnitatea pe care o transmit din acestă fotografie veche de aproape 100 de ani reflectă modul în care se raportau salariații acelor vremuri la munca pe care o prestau: cu demnitate.
”Dacă am privi de la distanță, am spune că este vorba despre niște funcționari, despre conducători ai acestei instituții. Citim cu stupoare pe etichetă că este vorba despre grupul oamenilor de serviciu STB. Sunt cei care după orele 12,00, după retragerea mijloacelor de transport în comun, intrau în depouri și măturau autobuzele și, fiind vorba de anii 1930, tramvaiele. Toți sunt cu cămăși albe, cu cravată, cu pantofi aranjați, un semn al seriozității cu care se trata munca în această societate. Era o mândrie să fii angajat STB”, explică Doru Parfenie despre acestă fotografie.
La final, pentru că astăzi este 1 Mai, vă prezentăm câteva informații legate de această data.
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 Mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
Există și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite, unde 1 Mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea țărilor europene ziua de 1 Mai este zi liberă.