Între Piaţa Unirii și Pasajul Mărășești, peste drum de Mănăstirea Radu Vodă, înălțată pe o colină, se află o biserică mică, la care ajungi urcând 33 de trepte, vârsta din urmă a Mântuitorului Iisus Hristos. Lăcaș discret, cu infinită iubire pentru om şi pentru credință și cu o simbolistică deosebită pentru Capitala României: biserica lui Bucur Ciobanul, întemeietorul mitic al Bucureștiului! Vă prezentăm câteva imagini cu Biserica Bucur, luate din același unghi timp de patru secole: XVIII, XIX, XX, XXI.
În 1416, Mircea cel Bătrân a ridicat o biserică din zid în locul bisericii din lemn construită de către ciobul Bucur. Faptul acesta este știut după o copie a unei pisanii originale care a fost îngropată în fundația pridvorului Mănăstirii Radu Vodă. Cel care a copiat-o a subliniat faptul că Mircea cel Bătrân a zidit o biserică din zid în locul bisericii din lemn a ciobanului Bucur.
În jurul anului 1595 turcii conduşi de Sinan Paşa au ocupat Bucureştiul, au incendiat biserica ce fusese construită din porunca domnitorului Mircea cel Bătrân în 1416 şi au înălţat cu 2 metri de pământ colina acesteia, pentru a apăra Mănăstirea Radu-Vodă, locul din care îşi conduceau oastea.
Biserica urma să fie rezidită de călugării Mănăstirii Radu-Vodă în timpul egumenului Atanasie, la început de secol 17.
Pereții bisericii nu au fost pictați niciodată, așa cum sunt celelalte biserici ortodoxe, poate și pentru că istoria ei a fost teribil de zbuciumată, însă enoriașii au dăruit biserica cu icoane de o frumusețe și o sfințenie aparte.
Catapeteasma actuală a fost pictată în anul 1705, dată însemnată pe icoana Sfântului Ioan Botezatorul (8 februarie 1705) aflată în stânga acesteia.
În imaginile pe care le prezentăm Biserica Bucur este imortalizată de pe malul opus al Dâmboviței, începând cu secolul XVIII, până astăzi.