Contractul colectiv de muncă este o convenție în formă scrisă încheiată între angajați și angajator și trebuie completat de contractul individual de muncă. Acesta prevede condițiile de muncă, salarizarea, timpul de muncă și de odihnă, zile libere, concediu, sănătatea și securitatea în muncă, formarea profesională, drepturile și obligațiile părților, protecția socială și protecția muncii. Contractul colectiv de muncă se poate încheia la nivel de unitate, grupuri de unități sau sectoare de activitate. În ultimul deceniu, aplicarea CCM în Occident a dat rezultate foarte bune atât pentru angajați cât și pentru angajatori.
Ce este Contractul Colectiv de Muncă și care este scopul acestuia?
Potrivit Codului Muncii, Contractul Colectiv de Muncă (CCM) este un document scris, încheiat între două părți: angajatorul sau organizația patronală și angajații, persoane salariate, reprezentate prin sindicate.
Principalul obiectiv al contractului colectiv de muncă este apărarea drepturilor părților implicate și prevenirea apariției conflictelor colective de muncă.
Potrivit art. 229 din Codul Muncii „Contractul Colectiv de Muncă este convenția încheiată în formă scrisă între angajator sau organizația patronală, de o parte, și salariați, reprezentați prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condițiile de muncă, salarizarea, precum și alte drepturi și obligații ce decurg din raporturile de muncă“.
Contractele Colective de Muncă sunt valabile pentru toți angajații unei societăți
Contractul colectiv de muncă este reglementat de Legea nr. 53/2003, actualizate și adaugite, precum și prin Legea nr. 62/2011. Aceste legi oferă principalele drepturi și obligații ale angajaților și ale angajatorului, precum și măsurile luate de stat, dacă acestea nu sunt respectate.
Ce e important de menționat este faptul că, așa cum arată art. 229 din Codul Muncii, negocierea contractului colectiv de muncă este obligatorie, exceptând cazul în care compania respectivă are mai puțin de 21 de angajați. Totodată, contractele colective de muncă sunt valabile pentru toți salariații unei companii.
Sindicatele au rolul de a apară drepturile angajaților
Așa cum am menționat anterior, contractul colectiv de muncă reprezintă o convenție scrisă între angajator și angajați, care stabilește clauzele, dar și obligațiile și drepturile părților.
În ceea ce privește părțile contractului colectiv de muncă, acestea sunt următoarele: angajatori sau organizații patronale; salariați, reprezentați de sindicate sau de alte forme de organizare, așa cum prevede legea.
Activitatea patronatelor este reglementată de Legea Dialogului Social și reprezintă organizații ale angajatorilor, autonome, fără caracter politic. Acestea au rolul de a apară și promova drepturile și interesele membrilor săi, dar și concurență loială. Organizațiile patronale se constituie prin asociere liberă, în funcție de sectoarele de activitate, la nivel teritorial sau național. Fiecare patronat își desfășoară activitatea în baza unui regulament propriu.
Totodată, două sau mai multe patronate se pot asocia în federații patronale. La rândul lor, două sau mai multe federații patronale pot contitui o confederație patronală.
În același timp, sindicatele sunt reglementate de Codul Muncii și reprezintă asociații care au rolul de a apară drepturile angajaților și de a promova interesele profesionale ale acestora. Sindicatele sunt constituite prin asociere liberă, în funcție de sectoarele de activitate. Tot sindicatele participa la negocierea contractelor colective de muncă și, la cerere, îi pot reprezenta pe angajați în cazul conflictelor la locul de muncă. La fel ca patronatele, și sindicatele se pot asocia în federații sindicale sau confederații sindicale.
Conform legii, la încheierea Contractelor Colective de Muncă părțile sunt considerate libere și egale. Acestea vor negocia clauzele, țînând cont de drepturile și obligațiile fiecărei părți implicate.
Care sunt clauzele principale ale Contractului Colectiv de Muncă
Scopul Contractelor Colective de Muncă este de a apară interesele și drepturile părților implicate, astfel încât să fie limitate sau prevenite orice posibile conflicte la locul de muncă. De aceea, orice contract colectiv de muncă trebuie să cuprindă anumite clauze, precum: părțile contractante; salarizare și alte drepturi salariale; condiții de muncă și protecția muncii; timpul de muncă și timpul de odihnă; formarea profesională; sănătatea și securitatea în muncă; încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă; dispoziții generale; dispoziții finale.
Clauzele Contractului Colectiv de Muncă trebuie să stabilească obligații și drepturi în condițiile stabilite de lege. Printre aspectele pe care le reglementează contractele colective de muncă se mai numără și acordarea indemnizațiilor pentru angajații care călătoresc în interes de serviciu, decontarea cheltuielilor de cazare și transport, verificarea aptitudinilor înainte de angajare, condițiile de suspendare a contractului de muncă în care angajatul lipsește nemotivat și alte asemenea.
Mai mult, la încheierea Contractelor Individuale de Muncă, acestea nu pot să stabilească drepturi care sunt inferioare celor din contractul colectiv de muncă. În cazul în care apar modificări privind condițiile de muncă e bine de știut că anumite clauze ale CCM pot fi renegociate ulterior. CCM trebuie semnat atât de angajator, cât și de angajați.
Valabilitatea și încetarea CCM
CCM trebuie încheiate în scris pe o perioada cuprinsă între 12 și 24 de luni și pot fi prelungite o singură dată pentru cel mult 12 luni, cu acordul părților.
Odată încheiat un CCM, acesta se aplică de la dată înregistrării la autoritatea competență sau, după caz, de la o dată ulterioară, în funcție de cum au convenit părțile implicate.
În ceea ce privește CCM la nivel de unitate, acestea trebuie înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Orice CCM poate să înceteze la împlinirea termenului de valabilitate, la terminarea lucrărilor pentru care a fost încheiat, dacă societatea se desființează sau prin acordul părților. De reținut că niciun Contract Colectiv de Muncă nu poate fi denunțat unilateral.
Importantă Contractului Colectiv de Muncă
Importantă CCM este dată de influență acestora asupra raporturilor de muncă, dar și de influență pe care o au asupra drepturilor din piață muncii, care pot fi îmbunătățite considerabil în acest fel.
CCM are un caracter dual. Pe de o parte, este o lege pe care trebuie să o respecte ambele părți, fiind generală, abstractă și impersonală. Pe de altă parte, este un contract ale cărui clauze sunt negociate de către părți.
De ce este important Contractul Colectiv de Muncă pentru angajați și angajatori
Încheierea CCM are că scop promovarea unor relații de muncă echitabile, care să asigure securitatea socială a angajaților unei companii.
Mai apoi, acestea pot să prevină și să limiteze conflictele de muncă și pot, de asemenea, să prevină declanșarea unor greve care să afecteze profitul companiilor.
Acest tip de contract apară și promovează interesele ambelor părți și asigura, în ultima instanța, pacea socială.
Mai concret, raporturile dintre părți și condițiile de muncă sunt stabilite în urmă acestui contract. Chiar dacă există o legislație generală a muncii (Codul Muncii), aplicarea acesteia prin intermediul unor contracte colective de muncă, completate apoi de cele individuale, comportă un specific pentru fiecare ramură de activitate în parte, de la un grup de angajatori la altul sau de la un angajator la altul. Cu alte cuvinte, clauzele unui contract colectiv au valoare normativă, funcționând că un cod al muncii valabil doar pentru semnatari.
Scopul unui CCM este de a apăra interesele și drepturile părților implicate, astfel încât să fie limitate sau prevenite orice posibile conflicte la locul de muncă. Acest lucru este posibil prin stabilirea unor clauze referitoare la condițiile și raporturile de muncă.
CCM promovează totodată existența unor relații de muncă echitabile și asigura securitatea socială a tuturor angajaților. Mai mult decât atât, conflictele de muncă pot fi soluționate mai eficient dacă există un astfel de contract.
Principalele avantaje:
– eliminarea ambiguității aplicării Contractului de Muncă, condiții mai bune de muncă, mai ușor aplicabile pentru ambele părți; facilitează comunicarea, dialogul social și elimina timpii morți între părți;
– se pot stabili obligații și drepturi superioare Contractului Individual de Muncă; aspecte juridice mult mai aplicate, fără vid legislativ, eliminarea raportului inechitabil între părți; înlesnirea cadrului actual legislativ, destul de riguros, atât pentru angajat, cât și pentru angajator; securitate și stabilitate mult mai ridicate față de cele stabilite prin Contractul Individual de Muncă;
– în cazul unor compensații extra sau situații excepționale, atât societatea, cât și salariații sunt mult mai protejați și se pot folosi de cadrul legal, pentru a obține anumite beneficii;
– un astfel de compartiment bine fundamentat, cu oameni pregătiți încurajează cooperarea între salariați, crește competitivitatea, crescând productivitatea și astfel, profitul;
– favorizează un sistem deschis, care se poate adapta în timp și spațiu, conform situației actuale, flexibil;
– se pot strânge anumite cotizații, folosite în diferite scopuri, prin aflilierea în cadrul unui Sindicat reprezentativ;
– o mai bună gestiune a bugetului, prin stabilirea unor grille de salarizare, timp de muncă, concedii și condiții de muncă;
– țarile care au adoptat un astfel de compartiment ( Suedia, Danemarca, Finlanda, Elevtia, Germania, Austria, Olanda, Statele Unite) au demonstrat în ultimii 10 ani o rată a productivității și a profitului crescute față de perioada în care nu există un astfel de compartiment implementat.