Singurul depou de tramvaie din România dotat cu adăpost antiaerian este cel din Dudești. Această unitate a Societății de Transport București (STB SA) a fost înființată în 1938. Lucrările au demarat prin săparea unui adăpost antiaerian care să deservească depoul. La vremea respectivă lumea se pregătea de război…
Buncărul, care este funcțional și astăzi, are două incinte subterane pentru refugiu, o cameră pentru toalete, una pentru depozitul de apă și o incintă tehnică ce conține o pompă de aer. Aceasta poate funcționa cu electricitate sau, în lipsă de curent electric, cu ajutorul unei manivele.
Adăpostul antiaerian era gândit să deservească atât angajații Depoului Dudești, bucureștenii care locuiau în vecinătatea unității STB, cât și trecătorii care erau surprinși în zona depoului în timpul unui eventual bombardament.
Primul bombardament care a căzut asupra Bucureștiului a fost cel din 4 aprilie 1944. Din păcate, bombardamentul a picat la două ore după un exercițiu de verificare a măsurilor de apărare pasivă, exercițiu dintr-o nesfârșită serie, în care bucureștenii erau obligați să lase ceea ce făceau și să se ascundă la cel mai apropiat adăpost antiaerian. Dacă la ora 11:00, ora exercițiului, cetățenii s-au adăpostit conform instrucțiunilor, la ora 13:30, ora când primele bombardiere au apărut deasupra Bucureștiului, oamenii au ignorat complet sirenele, sătui de atâtea exerciții. Cu străzile pline de oameni, primele bombe au făcut multe victime…