În subsolul unui articol postat recent pe site-ul Sindicatului Transportatorilor din București a apărut un comentariu în care un cititor cerea informații despre dosarelor concedierilor (DCM). Textual: „Când auzim de anularea acelor concedieri abuzive?”Menționăm că a fost postat recent pe acest site un material care, printre altele, conținea date pe această temă, dar, pentru explicitare, reluăm pasajul legat de dosarele DCM.
În 31 ianuarie 2023, într-o ședință a Consiliului General al Municipiului București, directorul general al Societății de Transport București STB SA, Adrian Criț, a fost întrebat de consilieri care este situația dosarelor în care angajații, concediați în urma conflictului de muncă spontan din ianuarie 2022, au chemat Societatea în instanță.
Directorul a spus că a fost vorba despre o grevă ilegală și a încheiat discuția pe această temă fără să răspundă, practic, la întrebare.
În acest context, președintele Sindicatului Transportatorilor din București, Vasile Petrariu, a explicat că, în cazul DCM-urilor, Sindicatul a câștigat deja, în prima instanță, 120 de dosare, iar într-un caz în care STB SA a făcut apel, instanța a hotărât definitiv reangajarea celui concediat.
Desigur, toți cei care câștigă procesele trebuie să primească despăgubirile cuvenite, iar în acest moment se pune problema de unde va avea Societatea banii necesari.
Mai mult, Curtea de Conturi cere anchetarea celor ce au hotărât concedierile abuzive. Altfel spus, daunele nu trebuie plătite de la bugetul Societății de Transport, ci trebuie reținute de la cei care au făcut abuzul. Vin vremuri complicate în STB SA…